Kniepertien: Voedselbos

Ilse en Edwin Hagedoorn bij 't Woldhuisje, waar ze graag een voedselbos willen beginnen. Foto Wilbert Bijzitter

Weet u waarom ik niet in de politiek zit, al ben ik er enkele keren voor benaderd? Ik ben te dom, denk te simpel en vaak te rechtlijnig c.q. zwartwit, heb een gruwelijke hekel aan moeilijke oplossingen als het eenvoudig en snel kan én als de gemeente niet snel genoeg handelt, zou ik enorm kwaad worden.

Ik heb in mijn journalistieke leven honderden raadsvergaderingen in meerdere gemeenten bijgewoond. Eén gemeenschappelijke deler is me altijd bijgebleven: zaken over miljoenen guldens/euro’s werden veelal met een hamerslag akkoord verklaard: wegen, rioleringen, kunstwerken, gebouwen. Maar een bijdrage voor twintig meter gordijnen in een plattelandsschool leverde daarentegen een discussie van een uur op: wat voor kleur, welke hoogte, wel of niet lichtdoorlatend, uitwasbaar, horizontaal of verticaal?

De reden? De raadsleden snapten veelal niks van die grote projecten, vertrouwden op het college, maar wisten wél alles van gordijnen, dus daar gingen ze lekker op los. Zeiden B&W: zullen we toestemmen om Zonnehoek af te breken en Osse/Gouden Engel, het oude station en oude bibliotheek? De raad zei gewoon: ja, breek maar af joh. Niemand had kennis en kunde (en interesse?) om een andere bestemming te zoeken. Gelukkig keert het tij nu wat, kijk naar de oude HBS aan de Tromp Meesterstraat, School B/De Bovenmeester en naar wat makelaar Herman Greveling heeft gedaan met de voormalige huishoudschool. Chapeau!

Actueel voorbeeld: het voedselbos dat Ilse en Edwin Hagedoorn uit Steenwijk bij het Woldhuisje op De Pol willen beginnen. Niet omdat ze zelf geen eten hebben, of om er miljonair mee te worden, maar simpel: om mensen én de natuur te helpen. Het Woldhuisje is een schattige schuur waar ikzelf eens gast was. Binnen stond een goed gevulde koelkast, buiten een niet minder gevulde barbecue. Heerlijke locatie, niemand had last van ons.

Ilse Hagedoorn had haar oog op dit terrein laten vallen: ze wilde de schuur als schuur gaan gebruiken, waar spullen en (tuin)gereedschappen opgeslagen kunnen worden. En in de nabije omgeving wilde ze een voedselbos realiseren. Wikipedia : …Een voedselbos wordt gekenmerkt door onderhoudsarme, duurzame, plantaardige voedselproductie op basis van bosecosystemen, waarbij fruit- en notenbomen, struiken, vaste planten en klimmers geïntegreerd worden en waarvan de opbrengsten nuttig zijn voor de mens…

Duidelijk. Het betreffende terrein heeft een agrarische bestemming. Ik zie geen belemmeringen, alleen maar winnaars. De gemeente vindt dat daar geen bomen en kruiden mogen worden geplant, want dat is niet agrarisch (…). En de schuur (van waaruit ik gebarbecued heb) mag alleen voor landbouwdoeleinden gebruikt worden. Het is gewoon dwarskonterij.

Alerte raadsleden dienden een motie in om een en ander wél toe te staan. Dit alles speelde een jaar geleden. NB Ik zou als raadslid een kortere route hebben genomen: ‘Iedereen eens met het Voedselbosplan? Dan gaan we er als gemeente morgen mee aan de slag, we maken er één ambtenaar voor vrij en binnen zes weken kunt u starten, mevrouw Hagedoorn. Zaai ze’.

Maar neen. Het moet ‘in breder context’ gezien worden, ‘we willen dingen verkennen’ en ‘eventueel beleidsmatig vertalen’. Ik heb mijn broek al op de enkels bij zulke ambtelijke blabla. We zijn een herfst verder en er is nul duidelijkheid. Ik zou me als raadslid hier vreselijk boos om maken. Maar ja, ik bén geen raadslid ómdat ik me er boos om zou maken. Nou ja: tot over een jaar dan maar!

Nieuws

menu