Kniepertien: Nacht Van Steenwijk en Fancy Fair

Gezelligheid tijdens de Nacht van Steenwijk. Foto: George Huisman

Of ik nog naar de NVS ging, appte iemand mij donderdagavond. De NVS? De Nichten Vereniging Staphorst? Het Nationaal Vakverbond Slotenmakers? De Nederlandse Verstappen Sociëteit? De Nedersaksische Voorziening Slachthuizen?

Neen, met NVS werd bedoeld: de Nacht Van Steenwijk. En het antwoord was: present. Uren van Steenwijker gezelligheid, uren van mijn soort muziek: een weergaloze feestband Glamourama, een nonchalant-muzikale Robbie Williams, een bejaard-dartele Tina Turner -met twee huppeldanseresjes in nachtkledij- en een verre van dode, want goed klinkende André Hazes. Daarnaast veel gekletst met vrienden en bekenden.

Eén van hen herinnerde zich het begin van de Nacht van Steenwijk, vele manen geleden. Dat begon kennelijk ooit met Clouseau (‘Daar Gaat Ze’), de Belgische muziekgroep, waarvoor de echte diehard fans ’s middags om twaalf uur al voor het podium op de Markt stonden te wachten. Vervolgens waren er in de loop der jaren vele beroemdheden te gast in Steenwijk, vaak ook dankzij Gerrit Piek van Smithy’s Palace. René Froger: paar nummers in Steenwijk zingen en hop, naar de disco in Eesveen om daar ‘echt’ te gaan optreden. Zo’n beetje de laatste ‘bekende Nederlander’ die optrad was Roy Donders, van die huispyjama’s. Ik was erbij, maar was te verbijsterd om te weten of hij zong en zo ja: wat.

Mooi waren afgelopen vrijdag de Meppeler reacties op een NVS-filmpje van Nico ‘Brillen’ Starrenburg: „Meppel kijk even mee,” nodigde Bekende Meppeler Arjan zijn dorpsgenoten uit. ‘”Jaren hebben we ze (lees: Steenwijk) uitgelachen, nu lopen ze ons zo voorbij. Hoe kunnen we met elkaar het tij keren?” wanhoopte hij. „Boontje komt om zijn loontje,” meende Gert. „Meppel voelt zich vrijwel altijd verheven boven Steenwijk.” Met „Meppel gaat steeds verder achteruit en omliggende gemeenten vooruit,” strooide Zwanet nog even flink wat zout in de wonde. En Gaby: „Donderdag Meppel Dag is inderdaad echt niet meer wat het geweest is. De sfeer is weg.” Albert: „Een positief stadsbestuur dat mee wil werken zou in Meppel ook niet verkeerd zijn. Het was [gisteravond] gezellig in Steenwijk!” En iemand had een rigoureuze oplossing: „Afscheid nemen van die burgemeester in Meppel.” Ik heb flink gelachen om die opmerkingen.

Ander massief evenement dit weekend was de Fancy Fair van de Grote Kerk. Binnen en buiten oudhollandse zaken zoals verkoop van knieperties (…) en oliebollen en het rad van avontuur en binnen sjoelbak, live orgelmuziek en een imposante verkoop van lees-, beeld- en geluidsmateriaal. Alles tegen uiterst schappelijke prijzen. Ik kwam thuis met vier boeken, twee cd’s, een dvd en een broodje Hamburger van Peter, allemaal blijmakertjes voor mezelf; ik schonk het goede doel zelfs het wisselgeld.

Nacht van Steenwijk, Fancy Fair Grote Kerk en een stel jaloerse Meppelers: ik heb mooie dagen achter de rug!

Nieuws

menu