Kniepertien: de haven van Steenwijk

Piet van Schenkel wil niets liever dan zijn boot weer afmeren in zijn Steenwijker thuishaven. Archieffoto Wilbert Bijzitter

Ik werd op de koffie genodigd door het echtpaar Bos dat aan de haven in Steenwijk woont. „Wij wonen hier hartstikke leuk. En als je aan de haven woont, houd je van reuring. Maar vanaf oktober-november is hier alles gebeurd. Zie je helemaal niks meer. Boten gaan in de stalling, toeristen naar huis, de haven is leeg,” legt Henk Bos zijn teleurstelling uit. „Want als je nou in Zwolle, Kampen, Blokzijl of om mijn part in Meppel komt, daar liggen als ‘het seizoen’ voorbij is, allemaal mooie boten, platbodems met masten erop. Die blijven ’s winters liggen, met lichtjes in de mast, gezelligheid, vijf maanden lang. Dat mis ik hier. Hier is het wat dat betreft een dooie boel in de haven.”

Bos heeft er al met Jan en alleman over gesproken, contacten gelegd met veel buren, de buurtvereniging ingeseind tot aan ambtenaren in het gemeentehuis toe. „Er wordt al jaren over gepraat maar er gebeurt niks,” spijt het hem.

Terwijl het ook heel anders kan, is zijn ervaring. „Jaren heeft hier iets verderop het historische binnenvaartschip Disponibel gelegen. De eigenaar Piet van Schendel, inwoner van Steenwijkerland, had bij de Havenstichting gevraagd: mag ik wel in Steenwijk liggen? Dat mocht. Totdat twee jaar geleden op een donkere vrijdagavond drie (!) boa’s hem boem-boem-boem onder dwang maanden weg te wezen. Hij zou er illegaal liggen.” Van Schendel, de goedheid zelve, rond de zeventig jaar ondertussen, bewoont de Disponibel al vanaf zijn 21ste en vertrok onder stil protest naar de Weerribben. Hij heeft ondertussen het water in Groningen als ligplaats. Een buurman haalde destijds 220 handtekeningen op om het schip te laten liggen, want NIEMAND had er last van. De petitie werd aangeboden en verdween in de diepste la van het gemeentehuis. Er is nooit meer iets van gehoord.”

Toch had de Disponibel het eerste schip kunnen zijn van een reeks, die het anker in de herfst- en wintermaanden in de Steenwijker haven had laten vallen. „Sowieso zouden hier ’s winters zeven, acht boten moeten gaan liggen, aan de walstroom. Wat heb je aan een lege haven? Zwartsluis ligt vol, die schepen komen overal vandaan. Veel van die eigenaren hebben alleen ’s zomers werk en ’s winters niet. Die moeten toch een ligplaats hebben, dat kan overal. Waarom niet in Steenwijk dan?,” vraagt oud-brugwachter Bos zich af; hij wéét dat Piet van Schenkel niets liever wil dan zijn boot weer afmeren in zijn Steenwijker thuishaven.

Ik heb geen idee wie vandaag de dag de wethouder van havenzaken is. Maar we mogen af en toe toch wel eens coulance vanuit de Vendelweg verwachten? Wethouder: bel Piet van Schenkel op, bied hem zijn ‘oude’ plekkie weer aan. Ik heb zijn telefoonnummer wel!

Nieuws

menu