Kniepertien: kerstmis

Kerstmis blijft een verhaal van liefde en hoop. Foto Kniepertien

Ik zeg het even simpel, maar Jezus zou geboren zijn met Kerstmis. Kerstmis betekent eigenlijk: christus-mis. Door de Da Vinci Code, het boek dat Dan Brown twintig jaar geleden schreef, heb ik er andere inzichten bij gekregen.

Volgens Browns verhaal had Jezus Christus een afstammeling. Zover had ik nooit nagedacht, maar het zou maar zo kunnen. De man had een vrouw, dus waarom zouden zij geen kinderen hebben gehad? En die kinderen kregen kinderen en die kinderen kregen ook weer kinderen en dus zou het kunnen dat een nazaat nu nog leeft.

Onlangs las ik een ander boek over hetzelfde onderwerp, de Magdalena Codex. Zonder een clou te verklappen: een eeuwenoud, opzienbarend manuscript lijkt te zijn geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over Maria Magdalena. Ook alweer stof tot nadenken. De rol van Jezus’ vrouw komt in dit mystieke boek in een heel ander, veel positiever daglicht te staan.

En pas een paar dagen geleden las ik wéér een nieuwe gedachte, in de trant van wat-als? Want wat als Jezus geen mannelijk persoon was geweest maar een vrouw? Een vrouwelijke Jezus. Een dochter. Zou dit hebben geleid tot een heel andere geschiedenis, tot andere verhalen, zou de mensheid een andere weg ingeslagen zijn of zou deze vrouw in de grote onbekende menigte van de historie zijn opgegaan?

Ik heb een klasgenoot op de RSG Steenwijk gehad -hij is niet meer onder ons- die had berekend dat het Bijbelverhaal niet kón kloppen. Volgens zijn cijfermatige onderzoek had Jezus op het moment van zijn geboorte nooit in Jeruzalem (of in Nazareth) kunnen zijn, simpelweg omdat zijn moeder daar toen niet was.

Verander het bestaande Bijbelverhaal niet, nooit. Geloof erin of geloof er niet in, maar het blijft hoe dan ook een verhaal van liefde en van hoop, passend bij Kerstmis!

Nieuws

menu