Krijgt Steenwijk glasvezel? Delta Fiber Netwerk: 'Met vrijwel oneindige capaciteit klaar voor de toekomst'

Voorbereidende werkzaamheden voor glasvezel in Steenwijk. Foto: Wilbert Bijzitter

Gaat het lukken om Steenwijk – in navolging van de kleinere kernen en het buitengebied van Steenwijkerland – aan te sluiten op glasvezel? Als het aan Delta Fiber Netwerk ligt wel: er zijn 8.500 huishoudens in Steenwijk stad en bij 25 procent deelname komt er daadwerkelijk glasvezel. Een cruciale datum is 15 december: wie zich voor die tijd aanmeldt en een abonnement neemt hoeft geen aansluitkosten te betalen.

Later aanhaken kan wel, maar dan wordt 650 euro voor de voorbereidende werkzaamheden in rekening gebracht. „We zijn al maanden bezig met een heel team om te zorgen dat het dit keer wél gaat lukken,” zei projectleider Marcel Rijpstra woensdag tijdens een informatieavond in De Meenthe.

Een jaar of tien geleden is ook een poging gedaan om Steenwijk aan te sluiten op glasvezel, maar toen werd het benodigde aantal belangstellenden niet gehaald en ging het niet door.

‘We zijn veel meer data gaan gebruiken’

Afgelopen week werden twee informatieavonden gehouden in De Meenthe. De meeste mensen hebben op dit moment tv en internet van Ziggo of KPN en de hamvraag bij veel mensen is: ‘De kosten zijn ongeveer hetzelfde, wat is het voordeel van glasvezel?’ Marcel Rijpstra: „We zijn enorm veel meer data gaan gebruiken. Door corona heeft het thuiswerken een grote vlucht genomen, er wordt veel gebruik gemaakt van streamingdiensten, we zijn meer gaan down- en uploaden en gamen. Ook komen er steeds meer slimme apparaten in huis. Wil je dat allemaal probleemloos thuis kunnen doen, dan heeft glasvezel een enorme meerwaarde.”

Wifi is een apart systeem

Niet dat er met glasvezel nooit wat misgaat (in Oldemarkt werd recentelijk veel geklaagd), veroorzaakt door stroomuitval in wijkverdeelkasten en technische problemen. Ook als het gaat om het wifi bereik moeten mensen niet verwachten dat alles altijd perfect werkt: wifi is een apart systeem en hangt ervan af wat je aan wifi apparatuur aansluit op glasvezel. Het is overigens niet meer nodig om zelf op elke verdieping extra apparatuur te installeren om overal een goed wifi signaal te ontvangen: dat heeft Delta nu standaard opgenomen in haar pakket.

Ook huurders kunnen aanhaken en glasvezel in hun woning laten aansluiten.

Iedere aansluiting heeft een eigen draadje

Rijpstra: „Glasvezel heeft een vrijwel oneindige capaciteit en er zijn veel groeimogelijkheden om data te gebruiken. Als je een abonnement afsluit voor 1000 mb, dan krijg je ook gegarandeerd die snelheid. Iedere aansluiting heeft een eigen draadje. Wat je niet hoeft te delen met je buren, de straat, de wijk. Dus nooit snelheidsverlies als iedereen tegelijk bezig is.”


Voor wie er nog niet uit is: er zijn de komende tijd nog verschillende inschrijfavonden in Steenwijk, op 9 november volgt nog een online informatieavond, er is een website gavoorglasvezel.nl en in de Scholestraat 23 is een glasvezelinformatiepunt geopend.

Nieuws

menu