Kuinderbos is een vlinderparadijs: recordaantal vlinders geteld bij jaarlijkse Tuinvlindertelling van Staatsbosbeheer

De kleine vos. foto: Anita Boes

Tijdens de jaarlijkse Tuinvlindertelling van Staatsbosbeheer in het Kuinderbos bij Kuinre is zondag een recordaantal vlinders geteld. 63 vrijwilligers, ondersteund door de Vlinderstichting, telden in totaal 3.487 vlinders van 27 verschillende soorten. De top 3 van waargenomen soorten bestond uit: 798 bruin zandoogjes, 360 koevinkjes en 349 atalanta’s.


Boswachter Harco Bergman denkt bij het beheer van de bosranden aan de vlinders en libellen, en maait alleen waar nodig, zodat de bezoeker kan genieten van de natuur en er ook ruimte voor bloemen is. Samen met vrijwilligers organiseert hij regelmatig vlindertellingen om de resultaten te monitoren.

In vergelijking met voorgaande jaren viel op dat het koevinkje dit jaar op 2 stond en dat er door de stevige wind er minder kleinere dagvlinders waren, zoals de blauwtjes en vuurvlindertjes. Door het koude voorjaar vlogen sommige vlinders later, zodat ze nu ook meegenomen konden worden in de telling.

Zelf ‘vlinderen’

Voor de vlindertelling is door Kars Veling van de Vlinderstichting een speciale presentatie voor het Kuinderbos gemaakt. Handig voor de beginnende vlinderaar om de meest voorkomende vlinders van elkaar te onderscheiden. Heb je een foto van een vlinder gemaakt, dan is de app ObsIdentify een ideaal hulpmiddel om de vlinder op naam te brengen.


Nieuws

menu