Kunstenaar Ralph Dost verruilt Amsterdam voor Steenwijk. 'Het hart kom je overal weer tegen bij de kunst die ik creëer'

Wat voor werk van kunstenaar Ralph Dost je ook bekijkt, in elke creatie is wel een hart terug te vinden. „Het hart is een krachtig symbool, vanuit het hart wil ik emoties opwekken bij mensen, ik wil ze inspireren”, licht de Steenwijkse kunstenaar de verbeelding op de schilderijen en (houten) sculpturen toe.

Ralph Dost.

Ralph Dost. Foto: Wilbert Bijzitter

Dost, die twee jaar geleden vanuit Amsterdam in Steenwijk is neergestreken, probeert al enige tijd via (social) media wat meer bekendheid te geven aan de door zijn hand vervaardigde kunst. Ook wil hij graag eens exposeren met zijn werk en meedoen aan bijvoorbeeld een kunstroute.

‘Ik wil mijn hart volgen’

Dost wil zich als kunstenaar verder wil ontwikkelen en er het liefst een bestaan mee opbouwen. „Ik wil er graag geld mee verdienen.” Nu nog is Dost voor een deel nog werkzaam bij een bedrijf dat innovatieve producten ontwerpt van industriële vezelhennep (Hemp studio). De andere helft van zijn tijd kan hij creatief bezig zijn in zijn tot atelier omgebouwde schuur achter zijn huis aan Het Schar. „Ik wil mijn hart volgen”, zegt hij over de keus voor het kunstenaarschap. Hij werkt nu vanuit huis, maar zijn wens is om zich als kunstenaar in een eigen atelier elders in Steenwijk te kunnen vestigen.

Meditatieve bezigheid

Kunst is voor Dost een meditatieve bezigheid. „Met overgave schilderen en houtsculpturen maken”, zegt hij. De Steenwijker werkt momenteel samen met productontwerper Jory Swart aan een sculptuur van hennepmateriaal waarin Swart de lichteffecten voor zijn rekening neemt. „Het hart kom je overal weer tegen bij de kunst die ik creëer. Het hart is de bron van het bestaan, een heel bijzonder orgaan dat alle religies overstijgt. Fascinerend”, betitelt Dost zijn adoratie voor het hart.

De Steenwijker is opgegroeid in de Gooi- en Vechtstreek en ging na een HBO-studie bedrijfspresentatie en commerciële economie zijn geluk beproeven in de wereld van marketing, IT-sector en het internet en telecommunicatie. Maar zijn hart lag toch vooral bij het creatief bezig. „Dat was ik als kind al door heel veel te tekenen.”

Dost kende ook een langdurige periode van onrust in zijn leven. Zijn vrouw werd ernstig ziek en overleed in 2011. Inmiddels heeft hij weer een partner met wie hij in Amsterdam woonde. Na het overlijden van zijn vrouw stopte Dost met werken om te gaan reizen. Over die reizen en zijn leven heeft hij een autobiografisch werk geschreven, dat overigens nog niet is uitgegeven.

Hectiek van de Randstad

Dat hij in 2019 vanuit Amsterdam naar Steenwijk verhuisde had te maken met de wens van Dost en zijn huidige partner om de hectiek van de Randstad te verlaten en te kiezen voor woonruimte in het rustiger noorden van het land. „We wilden ook graag bos en natuur in de buurt. Zo kwamen we uiteindelijk in Steenwijk terecht”, zegt Dost. „Steenwijk is een leuk stadje en het bevalt ons hier erg goed.”


Zijn werk is te vinden op https://www.xpuro.com/author/ralph /