Kunstenaars tonen ´weerslag van de pandemie´ in oude kaasfabriek Kolderveen

'Adem' van Annemarie Joosten.

'Adem' van Annemarie Joosten. Foto: Dick Doorduin

Acht beeldende kunstenaars exposeren op 25 en 26 september hun werk in de oude kaasfabriek van Kolderveen. Ze maken onderdeel uit van het project Bewegingen. Dat kreeg een andere richting dan van tevoren bedacht. „Het werk vormt nu de weerslag van de pandemie op de kunstenaars”, vertelt Francis Kilian.

Francis is samen met Lyske Gais initiatiefneemster van het Traject Blikopener. Het duo begeleidt kunstenaars die een verdiepingsslag in hun werk willen maken. Eerdere projecten binnen Blikopener leiden tot exposities op bijzondere locaties in deze regio. De kelder van de oude kaasfabriek past daar goed in. „Deze donkere ruimte past heel goed bij het thema van Movements”, vindt Kilian.


Bijna twee jaar geleden begonnen acht kunstenaars aan het project waarin beweging en verandering centraal stond. „We wilden ons verdiepen en ons werk een nieuwe impuls geven. Beweging en verandering stond centraal. We waren nog amper begonnen of de pandemie brak uit. Omdat bijeenkomsten niet meer mogelijk waren, merkten we al snel dat we als groep een draai aan dit project moesten geven. Dat bleek uiteindelijk de echte beweging”, vertelt Kilian. Vanwege de pandemie is de expositie een jaar later dan gepland. De betrokken kunstenaars maakten in coronatijd veel mee. Net zoals veel Nederlanders moesten ze omgaan met de lockdown en het verlies van dierbaren. „De kunstenaars zijn die onzekerheid en het verdriet aangegaan in hun werk. Dat is daardoor echt de weerslag van de pandemie. Bezoekers herkennen vermoedelijk de emoties in de beelden, terwijl ander werk juist leidt tot gesprekken en vertellen van verhalen.”

De beeldende kunstenaars zijn Bouwien Bonkes, Jessica van Swighem, Anne-Marie Joosten, Sija vente, Huib Pouw, Gabriele Schako, Corina broers, Saskia Dingelstad en Manon Vos. Ze zijn vooral afkomstig uit het land en tijdens de expositie aanwezig in de oude fabriek.
Zaterdag 25 september geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Zondag 26 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur

Aanmelden voor een bezoek kan via https://www.trajectblikopener.nl/expositie-movements/