Kunstenaars uit Steenwijkerland haken aan bij Landelijk Atelierweekend: 'Blij dat ik weer eens nieuw werk kan laten zien'

Vierhonderd ateliers in heel Nederland doen afgelopen weekend mee aan het Landelijk Atelierweekend. In Steenwijk en omgeving zetten ook 14 kunstenaars de deuren van hun ateliers open. „Ik ben heel blij dat ik weer eens nieuw werk kan laten zien.”

Het Beeldend Collectief Drenthe exposeert met zeven kunstenaars in de Grote Kerk in Steenwijk

Het Beeldend Collectief Drenthe exposeert met zeven kunstenaars in de Grote Kerk in Steenwijk Sieb van der Laan

Aan de gevel van kunstenaarshuis Pand 10 wappert zaterdag en zondag de blauw-witte vlag van het Landelijk Atelierweekend. Kunstenares Marcia IJzerman (51) laat bezoekers in haar atelier airbrush schilderijen en bodypainting zien.

Op een ezel staat een groot airbrush schilderij waar Marcia nog mee bezig is. Het gezicht van een vrouw met groene ogen en sproeten is hierop al te zien. „Met ‘Hidden Beauty’ ga ik exposeren tijdens Kopje Cultuur en de Midweekfeesten”, vertelt Marcia aan een bezoekster. Ze nodigt haar uit om ook zelf eens te proberen een paar lijnen met de airbrush te schilderen. “Deze airbrush of luchtpenseel pak je net zoals een dartpijl vast”, demonstreert ze. Marcia had ook graag Virtual Reality willen demonstreren, maar omdat de wifi is uitgevallen, lukt dat niet. Virtual Realitiy is een nieuwe computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent en als het ware in een kunstwerk ‘aanwezig’ kunt zijn.

Verhuizen

Druk wordt het niet zaterdag in het atelier van Marcia, maar verspreid over de dag druppelen er toch meerdere kunstliefhebbers binnen. „Ik ben heel blij dat ik weer wat kan doen en nieuw werk kan laten zien”, zegt Marcia. Ze vertelt ook nog dat ze volgend jaar gaat verhuizen.

Pand 10 wordt verbouwd tot kinderopvang. In een bedrijfsunit in Eeserwold krijgt de kunstenares een groter atelier. Daar kan ze straks wel 20 mensen ontvangen die een cursus of workshop bij haar volgen. “En ik krijg een douche voor bodypainting,” voegt Marcia nog toe. Toch gaat ze Pand 10 wel missen. “In Pand 10 zijn we met negen kunstenaars met totaal verschillende disciplines, die elkaar enorm stimuleren.” Bij het afscheid laat Marcia nog een recent nummer van het toonaangevende kunstblad Kustom Graphics zien. “Hierin staan foto’s van mijn bodypaints waarbij mijn man model was”, vertelt ze. In die kunstvorm heeft ze twee keer een derde prijs gewonnen bij het Nederlands Kampioenschap. Nu maakt ze alleen nog af en toe privé bodypaints op vrouwenlichamen.

Kunst met een grapje

In haar atelier in Wetering laat Daniëlle Broekhuizen (66) haar surrealistische schilderijen, papierobjecten en sieraden van zilverdraad zien. De veelzijdige kunstenares geeft een rondleiding langs haar schilderijen, waarin de oplettende kijker allerlei verwijzingen en zelfs grapjes kan ontdekken. Zo legt ze in het schilderij met de titel ‘De bomen groeien tot in de hemel’ een link met de bankencrises. Bijzonder is ook de serie schilderijen die elk een dag van de week verbeelden.

„Freya symboliseert de vrijdag en is bloot als protest tegen het verbod op bloot dat tegenwoordig wel eens aan kunstenaars opgelegd wordt”, legt ze uit. De serie ‘Zeven hoofdzonden’ is een ander voorbeeld van de thematische aanpak van Daniëlle. Tot vorig jaar onderwees ze leerlingen van de inmiddels opgeheven VUSO. Nu geeft ze alleen nog les in haar eigen atelier aan Wetering-Oost. Van het vele restpapier dat ze van die lessen overhoudt, maakt de kunstenares papieren beelden. Een papieren Steenwijker Toren is een prachtig voorbeeld daarvan.

Beelden Collectief Drenthe

Het Beeldend Collectief Drenthe exposeert met zeven kunstenaars in de Grote Kerk in Steenwijk. Zij tonen kunstwerken van textiel, keramiek, beelden en schilderijen. Annelise Heldoorn uit Wapserveen legt aan een bezoeker uit dat ze met haar schilderijen een poging doet om een gedachte of idee in beeld te brengen.

Zo probeert zij sociale betrokkenheid en verwondering in haar werk te leggen. In de kerk heeft ze een paar abstracte schilderijen met grote kleurige vlekken en vlakken opgehangen. Ze vindt het fijn om in de Grote Kerk te exposeren. „Het is hier rustig en sfeervol”, verwoordt ze. Ook hier loopt het niet storm, hoewel een gastvrouw van de Grote Kerk zaterdagmiddag om 15.30 uur toch nog 46 bezoekers heeft geturfd. Tot 11 september kunnen bezoekers hier op maandag tot en met zaterdag trouwens ook nog een boekenmarkt en een informatiekraam over het kerkgebouw zelf bezoeken.