Kunstenplan Diever: Village of Shakespeare, is 'the place to be'

'Enter the Forest' van Jasper Griepink. Foto: Hanneke Wetzer

Diever als podium waarop de bezoeker kan kiezen uit een rol als toeschouwer of als acteur. Kijken en bekeken worden. Een kunstenplan met eigentijdse kunst waarbij Shakespeare, die in zijn stukken alle menselijke emoties aan bod laat komen, de inspiratiebron is. De kunstenaars als acteur, speler én toeschouwer. Op dat podium komen alle menselijke emoties aan bod. In de komende maanden zullen de kunstwerken één voor één gepresenteerd worden. Deelnemende kunstenaars zijn Jeroen Doorenweerd, Jaap van den Elzen, Giulia Cenci (IT), Jasper Griepink, Elise van der Linden, Joyce Zwerver en hovenier Karst Meijer. De allereerste kunstenaar die centraal staat is Jasper Griepink.

De realisatie én de presentatie van het plan start met een aantal workshops en performances van Jasper Griepink, die in een tijdelijk atelier gevestigd aan de Hezenes 6 in Diever zijn onderzoek zal verrichten. Het atelier is geopend van woensdag 29 september tot en met zaterdag 2 oktober en van donderdag 28 oktober tot en met zondag 31 oktober. Daarnaast is er een medicinale kruidenwandeling op 30 september van 17.00 tot 18.30 uur, een stilteconcert op 1 en 29 oktober van 17.30 tot 19.00 uur, de interactieve wandeling Diepe Aarde op 2 en 31 oktober van 14.00 tot 17.00 uur en de workshop Aardevormen Plaatsen in de Natuur op 30 oktober.

Jasper Griepink (1988) is sinds 2018 bezig met het onderzoek naar de Hunebedden en de verbeelding van een voor-romeinse/voorchristelijke Europese wereld. Griepink is daarin niet de archeoloog, maar als beeldend kunstenaar onderzoekt hij hoe hedendaagse verhoudingen tussen mensen, de staat en de natuur in elkaar zitten.

Het dorp Diever, Zuidwest Drenthe, heeft een Saksische geschiedenis, en daaromheen ook nog oudere geschiedenissen waar vanuit grote stenen en grafcirkels stille getuigen zijn. De Saksen geloofden in de goden van de natuur. Griepink staat zijn hele leven al dichtbij de bomen en als kunstenaar en performer heeft hij ervoor gekozen de rol van Druïdische Bard (verhalenverteller) te ‘transformeren’ naar een nieuw verschijnsel: een personage dat het verre verleden met de noodzakelijkheden van de toekomst vervlecht in ervaringen in het heden. Jasper Griepink is als een priesteres van het woud die de natuur centraal stelt als speler en niet slechts als decor. Dat onderzoek wordt getoond in tekeningen, prints, afbeeldingen, foto’s en verzamelingen van sporen en objecten en kledingstukken in de werkruimte op tafels die ook altaren zijn. Dit onderzoek is inzichtelijk voor geïnteresseerden die welkom zijn op de momenten dat Griepink aanwezig is in Diever. Bezoekers worden uitgenodigd bij de performances actief mee te doen aan het voltooien van het verhaal DEEP SOIL (geschreven door Jasper Griepink in 2020) én het maken van een kunstwerk van natuurlijke materialen dat als offer in de natuur geplaatst zal worden samen met bezoekers.

Nieuws

menu