Laatste Passie voor Bach: Vlaamse topsopraan Griet De Geyter opnieuw te horen in de Grote Kerk

Het Ensemble Himmelsburg met de Vlaamse sopraan Griet De Geyter.

Het Ensemble Himmelsburg met de Vlaamse sopraan Griet De Geyter. Foto via Rabo Theater De Meenthe

Nog één keer komt het Ensemble Himmelsburg, dat uit zeven musici bestaat, dit seizoen naar Steenwijk. En opnieuw is de Vlaamse sopraan Griet De Geyter te gast bij dit ensemble - bestaande uit musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Zondag 7 mei zijn ze te zien en te horen tijdens het laatste concert in de serie Passie voor Bach in de Grote Kerk.

Naast deze vermaarde sopraan horen we ook topvioliste Carla Leurs, die tot nu toe bij alle concerten in Steenwijk soleerde. Bijzondere verrassing bij dit vierde en laatste concert uit de serie is de toevoeging van trompet. Piertje Feenstra - van Phion - soleert. De muzikale leiding is in handen van Pieter Dirksen, die tevens het klavecimbel bespeelt. Al met al klinkt er in de Grote Kerk in Steenwijk een feestelijk en virtuoos programma op 7 mei aanstaande om 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeenthe.nl . Na het concert is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

Bekende cantate

Het is onbekend voor welke gelegenheid de bekende cantate ‘Jauchzet Gott in allen Landen BWV 51’ geschreven is. In het oeuvre van Bach neemt dit werk een unieke plek in vanwege de bezetting en de buitengewone virtuositeit die van de uitvoerenden verlangd wordt. In Leipzig mochten vrouwen niet zingen in de kerk, maar de sopraanpartij – waarin een hoge c voorkomt – is veel te ingewikkeld voor een jongensstem. Bovendien heeft de tekst geen relatie met de in de eredienst van Leipzig gebruikelijke schriftlezingen. Het lijkt dus niet waarschijnlijk dat deze cantate in Leipzig, waar Bach werkte, in de kerk geklonken heeft. De stad Weissenfels kende echter een lange traditie van solo-cantates voor vrouwenstemmen met een concerterende trompetpartij en een stichtelijke, maar niet bijbel-gerelateerde tekst. In deze stad woonde de familie van Bach’s tweede vrouw Anna Magdalena, die fantastisch kon zingen. Omdat het echtpaar Bach daar regelmatig de schoonfamilie bezocht, is het denkbaar dat deze cantate in 1729 tijdens hun verblijf met Anna Magdalena als soliste is uitgevoerd. De trompetpartij zal dan gespeeld zijn door haar vader of een van haar trompet spelende zwagers. In de aanloop naar de cantate die zal worden uitgevoerd klinken de Sinfonia uit cantate ‘Die Elenden sollen essen’ , BWV 75 voor trompet, strijkers en basso continuo en de Sonate voor viool en klavecimbel BWV 1019, waarin violiste Carla Leurs de solopartij voor haar rekening neemt.

Bach en zijn vrienden

Het Collegium Musicum, waarvan Bach in 1729 de leiding op zich nam, werd in 1709 opgericht door Telemann. In die periode maakte ook de vioolvirtuoos Johann Georg Pisendel er een tijdje deel van uit. Bach, Telemann en Pisendel hebben elkaar in die periode een aantal maal ontmoet en de drie musici werden goede vrienden. Pisendel zou de rest van zijn leven fungeren als concertmeester van de hofkapel van Dresden en liet slechts weinig eigen composities na. Van zijn twaalf overgeleverde vioolconcerten staat halverwege dit ‘Passie voor Bach’ concert het Concerto in g klein op het programma. Het is rond 1725 geschreven in de vierdelige vorm van het Italiaanse groepsconcert en laat zien dat Pisendel een fenomenaal violist was.

Opnieuw samenwerking De Meenthe en Grote Kerk

De serie ‘Passie voor Bach’ is een coproductie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De uitvoeringen in Steenwijk zijn tot stand gekomen door samenwerking van Rabotheater de Meenthe en Stichting Grote Kerk Steenwijk met steun van de gemeente Steenwijkerland. Ook volgend seizoen zal er weer een nieuw vierluik Passie voor Bach klinken in de Grote Kerk in Steenwijk. Kaarten voor deze serie, en ook een voordelige passe-partout voor de vier concerten samen, zijn inmiddels te verkrijgen via www.demeenthe.nl .