Laatste deel uit reeks Dagboeken van Hendrik Groen naar het theater

Een scène uit de voorstelling Hendrik Groen. Foto Raymond van Olphen

Hendrik Groen komt terug naar het theater. Na Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is, brengt Bos Theaterproducties dit seizoen Opgewekt naar de eindstreep (23 maart in De Meenthe). Het is het laatste deel in de reeks van de Dagboeken van Hendrik Groen; waarin dementie een grote rol speelt. Beau Schneider en Britte Lagcher spelen de hoofdrollen.

Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater. Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.

Naast Beau Schneider en Britte Lagcher spelen onder andere ook Nikkie Kuis en Leendert de Ridder in deze voorstelling.

Beau Schneider: „ Voor de derde keer mag ik in de huid kruipen van Hendrik Groen. In dit laatste dagboekverhaal probeert de lievelingsbejaarde van Nederland grip te houden op zijn leven, terwijl hij steeds vergeetachtiger wordt. De voorstelling zal vol zitten met herkenbare situaties voor iedereen met een familielid of bekende die met alzheimer te maken heeft. Het is voor mij een hele bijzondere rol om te spelen en ik kijk enorm uit naar de tournee door het hele land!”

Jibbe Willems: „Ik vond het bewerken van Opgewekt naar de Eindstreep troostrijk. Ik herken mijn overwegingen en twijfels over het (echt) ouder worden in de reflecties van Hendrik Groen en put tegelijkertijd hoop uit zijn perspectief. Zijn pogingen in goede banen te lijden wat onvermijdelijk is - verlies van grip en decorum, een vorm van sterven bij leven - is helder, zowel grappig als pijnlijk, en zeer aangrijpend.”

Over Hendrik Groen

Van de dagboeken van Hendrik Groen zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Ze werden bekroond met de NS Publieksprijs en als tv-serie uitgezonden. Ook in het theater is het een groot succes: De zalen bij Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is, zaten avond aan avond vol. Zie ook op deze website de recensie van onze recensent Ton Henzen van 12 januari 2023, van de voorstelling in Schouwburg Ogterop in Meppel.

De onlangs overleden acteur en regisseur Gijs de Lange regisseerde de vorige twee bewerkingen van Hendrik Groen. Eddy Habbema neemt deze keer de regie voor zijn rekening, Jibbe Willems schrijft de bewerking. Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep is van december 2022 t/m april 2023 in theaters door het hele land te zien en op donderdagavond 23 maart in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, aanvang 20.00 uur. Meer info & tickets: www.demeenthe.nl

Nieuws

menu