Leden Lions Club gaan in Kringloopwinkel Steenwijk oude telefoons ombouwen tot Wonderfoons

Met de Wonderfoon kun je liedjes uit vroegere jaren luisteren.

Met de Wonderfoon kun je liedjes uit vroegere jaren luisteren. Liselotte Schüren

Een aantal clubleden van de Lions Club Steenwijkerland gaat zaterdag 13 mei in de Kringloopwinkel in Tuk helpen om 65 telefoons om te bouwen tot Wonderfoons. De Wonderfoon is een toestel waarmee je met een oude PTT-telefoon een liedje uit vroegere jaren kan luisteren.

De Wonderfoon is speciaal bedacht voor mensen met dementie en/of ouderen. Muziek brengt vaak herinneringen terug en de draaischijftelefoon is een herkenbaar apparaat van vroeger. Die muziek, samen met het oude apparaat dat ook uit vervlogen tijden komt, blijkt een mooi middel om ouderen rust te geven, te activeren en soms ook te emotioneren.

Hoe ver mensen ook in hun ziekteproces zijn, hoe de draaischijf van een ouderwets telefoontoestel werkt weten ze nog prima. En dus weten zij zelf een liedje te kiezen uit de Wonderfoon, die werkt als een mini-jukebox. Er wordt zelfs meegezongen, een feest der herkenning.

Er zijn 10 printplaten aangeschaft van 50 euro per stuk, mede mogelijk gemaakt door een gift van 350 euro van de Lions. Kringloopwinkel Steenwijk heeft het resterende bedrag van 150 euro gesponsord.

Er is grote belangstelling vanuit zorginstellingen. Er wordt een terugkoppelmoment gepland waarbij een afvaardiging van de Lions Club en Kringloopwinkel Steenwijk zal zijn om ervaringen te zien/horen van bewoners van een zorginstelling.