Voor corona poseerden leden van Ren en Toervereniging Steenwijk trots in hun nieuwe outfits (foto voor corona).

Leden van RTV Steenwijk ontmoeten elkaar digitaal. Drie fietspareltjes staan opnieuw op agenda

Voor corona poseerden leden van Ren en Toervereniging Steenwijk trots in hun nieuwe outfits (foto voor corona). Foto: Sieb van der Laan

Vorig jaar werden ze nog in prachtige nieuwe outfits gestoken. Fraaie tricots met de trotse Sint Clemens op de borst. Ook door de eigen pareltjes van Ren en Toervereniging Steenwijk ging een streep. ‘No go’, en zo kregen ze ook minder kans om hun nieuwe kleding te showen. Maar 2021 wordt ook voor de toerfietsers mogelijk een beter jaar dan het (te) veelbesproken 2020.

Traditiegetrouw wordt in deze periode van het jaar een algemene ledenvergadering gehouden bij RTV Steenwijk. Onder genot van een hapje en drankje worden dan verdienstelijke leden in het zonnetje gezet en worden de ‘kilometervreters’ van de club in het Fletcher Hotel gehuldigd. Leden die in het afgelopen jaar op twee wielen de meeste kilometers hebben weggetrapt. Vanwege corona is dit jaar gekozen voor een alternatieve vorm van vergaderen, oftewel digitaal. Dat gebeurt op donderdag 25 februari om 20.00 uur. Och ja, een leuk weetje. De echte kilometervreters van de vereniging onderscheiden zich ook nog eens met een kleine ‘Steenwieker Toorn’ in de kraag voor elke 100.000 kilometer die ze hebben afgetikt.

Evenementen

De vereniging zag zo’n vier decennia geleden het levenslicht, om precies te zijn in 1980. Vanaf het begin van zijn 40-jarig bestaan organiseert RTV Steenwijk al wielerevenementen zoals ‘De Ronde van Nederland’, ‘Petit Tour de France’ en de ‘Tour Du Benelux’. Laatstgenoemde loot prijkt nog steeds aan de organisatieboom van de club. Ook de Steenwijker Fietsvierdaagse en de Hollands Venetië Tocht zijn echte pareltjes voor liefhebbers van toerfietsen. Ook voor RTV Steenwijk is 2021 een jaar van hoop. Hoop dat we met elkaar weer wat meer mogen. En om die reden zijn, als corona het toelaat, voor dit jaar de drie genoemde pareltjes opnieuw op de agenda gezet.

Tour Du Benelux

De ‘Tour Du Benelux’ viert dit jaar in mei zijn 10-jarig bestaan en kenmerkt zich door zijn gemoedelijke sfeer en voortreffelijke organisatie. Een mooie vijfdaagse voor mannen en vrouwen van de lange adem door de drie landen van de Benelux. Deze is van 12 tot en met 16 mei. Er is sprake van vijf uitdagende routes. Op de eerste dag gaat het peloton aan deelnemers langs de Maas, van Oosterhout naar Valkenburg. Een dag later wordt vanuit het schilderachtige Valkenburg gekoerst naar de Ardennen, met de bedoeling in Bitburg te eindigen. Bitburg is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Dag drie betekent een vertrek uit Bitburg. En van daar gaan de fietsers via het Luxemburgse Mullerthal opnieuw terug naar Bitburg. Vanaf daar wordt de volgende dag weer naar Valkenburg gereden.

Op de vijfde, slotdag, gaat het peloton aan tweewielers vanuit Valkenburg langs een fraaie route door Brabant naar Oosterhout. De overnachtingen tijdens deze vijfdaagse vinden plaats in twee hotels in Valkenburg en Bitburg op basis van volpension. Onderweg is er twee keer bevoorrading, waarvan elke dag één stop in een restaurant. De organisatie heeft een fietsenmaker aan boord, zodat kleine mankementen snel verholpen kunnen worden. Wel worden de deelnemers aan de ‘Tour Du Benelux’ geacht voor aanvang van de tocht hun fiets technisch in orde te hebben.

Fietsvierdaagse

Ook de fietsvierdaagse van RTV werd vorig jaar vanwege corona geschrapt. De 29ste editie staat nu gepland van 22 tot en met 25 juni. Er worden weer vier prachtige routes uitgezet door de fraaie omgeving, door fraaie watergebieden, bos en heide. Er zijn afstanden van 30, 45 en 60 kilometer. Een team van ruim vijftig enthousiaste vrijwilligers zorgt ervoor dat de fietsvierdaagse kan draaien. De Hollands Venetiëtocht staat voor dit jaar op de agenda voor zondag 22 augustus. Daarbij wordt traditiegetrouw gefietst voor een goed doel. Er zijn routes van 35, 50, 80 en 125 kilometer. Regelmatig met gelijkgestemde toerfietsers tochten fietsen in een gezellige onderlinge sfeer staat voorop bij RTV Steenwijk waarbij prestaties en snelheid niet op de eerste plaats staan.

Voor info of lidmaatschap kijk op: www.rtvsteenwijk.nl of de Facebookpagina.