Leerbanenmarkt in Zwolle: Aan het werk met 'papiertje', zonder school

TIjdens de leerbanenmarkt op 30 mei in Zwolle kunnen werknemers en werkgevers met elkaar in contact komen. Foto: Regio Zwolle

Inwoners van de regio Zwolle kunnen een mbo-certificaat halen, of een praktijkverklaring, zonder dat ze daarvoor naar school moeten. Dat kan via zogeheten leerbanen, waar de vaardigheden in de praktijk worden geleerd. Op 30 mei is in Zwolle een leerbanenmarkt waar geïnteresseerden een baan kunnen vinden.

Wie met een leerbaan aan de slag gaat kan dat traject afsluiten met twee soorten ‘papiertjes’: een mbo-certificaat of een praktijkverklaring. Die papieren laten zien dat mensen binnen een bepaalde functie aan het werk kunnen. Het voordeel is dat een kandidaat geen volledige mbo-opleiding hoeft te volgen om toch aan het werk te kunnen. Werknemers volgen een deel van een mbo-opleiding en krijgen voor dat stuk een certificaat wat voor werkgevers het bewijs is dat iemand dat werk kan doen.

Ervaring opdoen

Om een mbo-certificaat of praktijkverklaring te krijgen, doen medewerkers ervaring op bij een Erkend Leerbedrijf om daarna te laten zien dat ze de essentiële taken beheersen. Een docent van de mbo-opleiding en een praktijkopleider van het Erkend Leerbedrijf zijn betrokken bij de begeleiding van de werknemer.

Geen kosten

Voor de kandidaat zijn er geen kosten verbonden aan een leerbaan, sterker nog, omdat ze aan het werk zijn, krijgen ze loon. De kosten voor scholing of begeleiding worden betaald door de werkgever en die kan hiervoor subsidie krijgen.

Zowel mensen die al een baan hebben als mensen die momenteel werkloos zijn, komen in aanmerking voor een leerbaan. Het maakt niet uit welke leeftijd iemand heeft. Al wordt samen met jongeren tot 23 jaar wel gekeken of het mogelijk is om alsnog een entree-opleiding te volgen. Het enige dat een kandidaat nodig heeft, is een werkplek en/of een opleider. Die kunnen kandidaten vinden op de leerbanenmarkt van 30 mei in Zwolle.

Leerbanenmarkt 30 mei

Op de leerbanenmarkt van maandag 30 mei in Zwolle kunnen geïnteresseerden zien wat een leerbaan precies inhoudt, welke Erkende Leerbedrijven er zijn in Regio Zwolle en welke leerbanen er allemaal mogelijk zijn. Ook is er een werknemer die al een leerbaan heeft en daarover vertelt en is er een presentatie over leren en werken. De Leerbanenmarkt is op maandag 30 mei van 16.00 tot 18.00 uur bij het Zone.college aan de Koggelaan 7 in Zwolle. De entree is gratis.

Kijk voor meer informatie op www.zwolle.leerwerkloket.nl/evenementen of mail naar zwolle@leerwerkloket.nl.

Nieuws

menu