Leerlingen RSG hebben 'superleuk gesprek' met Wim-Jan Renkema, Tweede Kamerlid uit Steenwijk: 'Niet alles draait om loopbaan en werk'

Zestien leerlingen uit 4 vwo van de RSG kwamen afgelopen vrijdag online samen met Wim-Jan Renkema (GroenLinks). foto: RSG Tromp Meesters

Steenwijk - Het gebeurt wel vaker dat een Tweede Kamerlid met leerlingen van de RSG Tromp Meesters in gesprek gaat, maar dat de parlementariër bijna om de hoek woont niet.

Zestien leerlingen uit 4 vwo van de RSG kwamen afgelopen vrijdag online samen met Wim-Jan Renkema (GroenLinks). Het in hartje Steenwijk woonachtige Tweede Kamerlid maakte er een boeiende bijeenkomst van. Docent maatschappijleer Evert Jan ten Kate: „Het was een superleuk gesprek. Er waren genoeg kritische vragen, maar je herkende in Renkema een heel goede politicus. Hij gaat niet mee in het tegenover elkaar zetten van meningen, maar wil samen naar oplossingen zoeken.”

Debat over landbouw

Het duidelijkste kwam dat naar voren in het debat over de landbouw. Is het waar dat GroenLinks de veestapel wil halveren, werd aan Renkema gevraagd. Renkema: „Volgens ons moeten we het vooral hebben over de toekomst van boeren en hun inkomen. Dat kan ook met minder vee, maar vergoed dan goed landschapsbeheer. Dat GroenLinks zo naar die problematiek kijkt en zich ook druk maakt over een goede toekomst voor boeren, was een eyeopener voor hen.”

Zorgen

„Ik merkte ook dat leerlingen zorgen hebben over de toekomst na corona en de gevolgen op lange termijn”, vervolgt Renkema. „Tot en met het betalen, door toekomstige generaties, van de rekening van de financiële steun om bedrijven te redden. Ik heb met hen gepraat over een overspannen samenleving die we samen aan het creëren zijn. Leerlingen doen al vroeg een Cito-toets, moeten op hun 23ste een mooie cv hebben en ook op wereldreis zijn geweest. En dan ook nog een Instagram-account met mooie plaatjes. We leggen elkaar een enorme druk op en dat beeld herkenden ze wel. We moeten samen gaan voor een meer ontspannen samenleving, waarin ook ruimte is voor andere dingen in je leven. Niet alles draait om loopbaan en werk.”

Social media

Renkema ging ook in op de invloed van (social) media op het werk van de Tweede Kamer. Zo ging een vraag in op ‘het liegen’ van GroenLinks-voorman Jesse Klaver over een zus die niet zou bestaan. Renkema vertelde dat GeenStijl hier de plank missloeg, omdat Klaver vier (half)broers en -zussen heeft. Renkema: “Laat je niet te snel op het verkeerde been zetten! Ondertussen zitten parlementariërs wel in een glazen huis.”

Zichtbaarheid in de media belangrijk of niet?

Dat laatste is voor Renkema een van de redenen dat hij twijfelde over zijn rol in het parlement. Mede daardoor staat hij niet hoog op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de verkiezingen deze week. „Het gaat voortdurend over zichtbaarheid in de media, maar minder zichtbare Kamerleden zijn vaak wel effectiever.” De interessante uitleg van Renkema toonde aan dat je ook vanuit hartje Steenwijk op het nationale toneel politiek kunt bedrijven.