Leerlingen krijgen praktijkles in de keuken en in de bediening bij restaurant De Heerlijkheid op Residence De Eese. Praktijkschool Steenwijk: 'Het project levensecht leren is de toekomst'

Docent Erdo Fidan van de praktijkschool in Steenwijk is bezig met het ontwikkelen van een project ‘levensecht leren’. In september van dit jaar startte het project. In restaurant De Heerlijkheid op Residence De Eese aan de Bultweg in De Bult krijgen acht leerlingen praktijkles in de horeca, onder andere in de keuken en in de bediening. Dit is in samenwerking met de eigenaar.

Leerkracht praktijkonderwijs Erdo Fidan laat in de keuken van het restaurant van Residence De Eese aan twee leerlingen van de onderwijspraktijkgroep Horeca zien hoe een hert uit te benen.

Leerkracht praktijkonderwijs Erdo Fidan laat in de keuken van het restaurant van Residence De Eese aan twee leerlingen van de onderwijspraktijkgroep Horeca zien hoe een hert uit te benen. Foto: Wilbert Bijzitter

„In het onderwijsbestel in Nederland is het heel veel theoretisch denken. Echter, 50 tot 60 procent van alle leerlingen zijn eigenlijk beelddenkers. Beelddenken is het denken en leren in beelden in plaats van woorden. Het gaat om visueel leren, en hier in De Bult krijgen de leerlingen een gedegen horeca-opleiding. Levensecht leren is de toekomst”, zegt Fidan. Het doel is om meer lokale ondernemers warm te krijgen om iets te doen met levensecht leren met leerlingen en om praktijkmogelijkheden aan te bieden. De afdeling praktijkonderwijs van Tromp Meesters kent 5 profielen. Naast horeca zijn dat: zorg, groen, bouw en metaal. Fidan is kok, maar bovenal leerkracht. In die hoedanigheid doet hij de afdeling horeca in het praktijkonderwijs. „De verdere ontwikkeling van het project levensecht leren is in volle gang. Veel mensen, dus ook leerlingen van ons, zijn beelddenkers waardoor het leren in de praktijk beter voor ze is. Door te zien en te kopiëren hebben de leerlingen veel betere leermomenten. Door in de echte praktijk te gaan werken met de leerlingen krijgen ze het echte beeld van - in dit geval - de horeca. Dat is belangrijk in hun leerperiode”, vertelt Fidan.

Pesten

Nieuws

menu