Leerlingen van Scala na vier jaar weer in het theater met 'La dance de la Scala'

La dance de la Scala, een verhaal dat zich afspeelt in het Parijs van de 19e eeuw. Foto: Jan Penninkhof

Zo’n tweehonderd dansers van alle leeftijden gaven zaterdag twee shows in een bomvol theater De Meenthe. Na vier jaar kon de dansafdeling van Scala Centrum voor de Kunsten eindelijk hun gedroomde voorstelling op de planken brengen.

De grote dansvoorstelling door leerlingen van Lindy Kaper en Claudia Damman vindt traditioneel eens in de twee jaar plaats. Hun dansgroepen uit Meppel, Steenwijk en Zwartsluis doen mee aan de show, die afwisselend in schouwburg Ogterop in Meppel of in theater De Meenthe in Steenwijk plaatsvindt.

Tussen bankstel en keukentafel

Na het grootse ‘Neverland’ in Meppel in 2018, stond voor 2020 een voorstelling in Steenwijk gepland. Corona zette daar echter een dikke streep door. Twee bewogen jaren volgden. De dansdocentes zetten hun lessen, zo goed en zo kwaad als het ging, digitaal voort. Dansers van alle leeftijden bleven verbonden via tablet of laptop en deden tussen bankstel en keukentafel de choreografieën mee.

Zodra buiten sporten in groepen weer was toegestaan ging de afdeling naar buiten: gekleed in dikke truien, warme sjaals en handschoenen werd er gedanst. De jongste groepen sloten hun jaar af met enkele kleinere demonstraties in de open lucht, en vanaf september 2021 kon iedereen opgelucht terug de danszalen in. Hoewel corona ook dit cursusjaar nog voor uitdagingen zorgde, bleek het eindelijk mogelijk om zonder beperkingen een grote voorstelling in het theater te brengen. Dat werd La Danse de la Scala.

Steampunk

La Danse de la Scala bracht de bezoeker naar het Frankrijk van de negentiende eeuw. Het toneel én de foyer van het theater waren in Victoriaanse sferen gehuld: tandwielen, stoommachines, prachtige kostuums en de beroemde Eiffeltoren nog in aanbouw. In de voorstelling stond het verhaal van een jong weesmeisje, dat haar toekomst als ballerina voor zich ziet, centraal. Samen met haar beste vriendin, die uitvinder wil worden, vertrekt ze naar Parijs om haar dromen na te jagen.

Hun avontuur werd verbeeld in een spetterende voorstelling vol klassiek ballet, moderne dans en jazzdance. De sfeer van 1880 was doorgevoerd in de programmaboeken, in de steampunk-performers die de pauze opleukten en in de prachtige expositie van beeldend werk die in het theater was te zien. De kunstwerken waren eveneens afkomstig van Scala. Docent Marjelle Barneveld werkte met enkele van haar groepen aan het thema steampunk. Bezoekers en deelnemers van de voorstelling konden in de pauze bij Marjelle aanschuiven om, onder haar leiding, voor zichzelf een sieraad te maken in de stijl van de voorstelling. Zo liet Scala maar weer eens zien hoe waardevol een breed, multidisciplinair kunstencentrum is.

Nieuw seizoen start in september

Voor de dansafdeling van Scala vormden de eindvoorstellingen de afsluiting van hun cursusjaar. In september begint het nieuwe culturele seizoen en nemen de huidige leerlingen, én nieuwelingen die graag willen aansluiten, hun plaats op de vloer of aan de barre weer in. In hun dankwoord stonden Lindy Kaper en Claudia Damman stil bij de afgelopen bewogen jaren, maar keken ze vooral uit naar toekomst die voor ons ligt. Dromen, durven, dansen, dat was de boodschap waarmee de docentes hun leerlingen en het publiek de zomer in stuurden. Meer info: www.ontdekscala.nl

Nieuws

menu