Lezing 'Wat is er mis met complottheorieën?'

Thijs Ringelberg. Aangeleverd

De Stichting Filosofisch Café Steenwijkerland heeft Thijs Ringelberg uitgenodigd voor een lezing op woensdag 22 februari in De Meenthe met als onderwerp: ‘Wat is er mis met complottheorieën?’

Allerhande theorieën over het coronavirus of de geheimzinnige klokkenluider Q bereiken ons via de politiek, de media, of zelfs onze eigen familie- en vriendenkring. Een filosofische analyse van complottheorieën levert verrassende inzichten op die ons helpen om te gaan met dit vervreemdende maar razend interessante fenomeen.

Na een studie wiskunde en filosofie in Utrecht is Thijs Ringelberg (1996) nu promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij onderzoek doet binnen de sociale kennisleer: een relatief jong onderzoeksgebied dat filosofie combineert met inzichten uit de gedragswetenschappen en computermodellen gebruikt om inzichtelijk te maken hoe denkbeelden zich verspreiden door de samenleving. Naast filosofie heeft Thijs ook een voorliefde voor de podiumkunsten: zo werkte hij jarenlang als goochelaar en schreef, regisseerde, en speelde hij in meerdere toneelstukken. In Wat is er mis met complottheorieën? balt hij deze beide talenten samen om de nieuwste filosofische inzichten in de mechanieken achter complottheorieën over te brengen aan een breder publiek.

De lezing in het Vestzaktheater begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeenthe.nl .

Nieuws

menu