Lezing dokter Louis van de Ven voor Steenwijks Ontzet over geneeskunst in de 80-jarige oorlog. 'Verbazingwekkend dat de mensheid deze oorlog overleefd heeft'

Steenwijks Ontzet strikte afgelopen zomer niemand minder dan Jaap Hogendoorn, bekend van het verhaal van Nederland, voor een zeer boeiende lezing. Op donderdag 23 februari, de dag waarop de Spaanse belegeraars in 1581 de aftocht bliezen in Steenwijk, wordt een nieuwe naam aan het illustere rijtje van sprekers toegevoegd. Die van dokter Louis van de Ven.

De medicus buigt zich in zijn rol als Pieter van Foreest over een historische schotwond.

De medicus buigt zich in zijn rol als Pieter van Foreest over een historische schotwond. Foto: Hans Buurman

Uiteraard krijgt de lezing een passende titel mee: ‘Geneeskunst in de 80-jarige oorlog. Een waar slagveld.’ De locatie van de lezing is op 23 februari andermaal het Vestzaktheater van de Meenthe. De lezing van de dokter begint daar om 20.00 uur en de kaarten zijn gratis verkrijgbaar, maar wel reserveren bij de Meenthe. Het deel voor de pauze duurt drie kwartier. Dat geldt ook voor het tweede deel na de pauze. „Ik begin mijn lezing over de geschiedenis van de geneeskunde in het algemeen.” Daarbij passeert ook een praktijkvoorbeeld van Pieter van Foreest de revue. „Dat was de arts van Willem van Oranje.”

Nieuws

menu