Lotgenotengroep Over Leven en Mee Leven in Steenwijkerland: 'Praten heeft mij geholpen om over mijn zwarte periode te komen'

Jeanette Pullen en Koos de Boed van het Suïcide Preventie Centrum. Aangeleverde foto

Over Leven en Mee Leven zijn gespreksgroepen voor mensen die te maken hebben met suïcidale gedachten (Over Leven) of voor mensen die een naaste hebben die suïcidale gedachten heeft (Mee Leven).

„Het praten over je gedachten is voor veel mensen moeilijk, je weet niet tegen wie je iets kunt zeggen, je weet niet hoe er gereageerd gaat worden en vaak weet je ook niet hoe je er over moet beginnen. Dus houd je het maar voor je. En dat is erg jammer”, volgens Koos de Boed, „want door het op te kroppen loop je alleen maar de kans dat het erger wordt.”

Koos de Boed is de initiatiefnemer van de Stichting Suïcide Preventie Centrum, sinds januari van dit jaar gevestigd in Steenwijk. Hij weet uit eigen ervaring hoe het is om met deze gedachten rond te lopen. „Een van de dingen die mij heeft geholpen om uit mijn zwarte periode te komen was het praten over mijn gedachten. Praten met mensen die niet schrokken van wat ik vertelde, maar gewoon met mij daarover in gesprek gingen.”

Lotgenootgroepen

Voor de Boed was dit de reden om te starten met lotgenootgroepen voor mensen die zelf te maken hadden met suïcidale gedachten. „Het was zo fijn om met mensen te praten die niet direct met kant en klare oplossingen kwamen, die gewoon luisterden en geen alarmknoppen gingen indrukken. Dat wilde ik voor iedereen mogelijk maken.” Dat is gelukt want de stichting organiseert op dit moment 15 groepen verspreid over Nederland.

Vanaf 14 juli starten er groepen in Steenwijk, mede mogelijk gemaakt door de gemeente. Het zijn de groep Over Leven en een groep Mee Leven. „In een lotgenootgroep vind je mensen die hetzelfde als jij meemaken. Zij zijn net als jij op zoek naar herkenning en begrip, naar handvatten. Door daar samen, onder begeleiding van ervaren groepsbegeleiders, over te praten kunnen de deelnemers elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten ook daadwerkelijk in te kunnen zetten. Voor de duidelijkheid; een lotgenootgroep is geen behandel- of therapiegroep.

Herkenning

De medewerkers weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet.

De groep Mee Leven start op donderdag 14 juli om 19.30, Over Leven sop vrijdag 15 juli om 9.30 uur. Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website van de Stichting Suïcide Preventie Centrum ( www.suicidepreventiecentrum.nl ).

Nieuws

menu