Maandagochtend totale maansverduistering in schemering

Liefhebbers van bijzondere natuurverschijnselen hopen maandagochtend, 16 mei, op een heldere hemel. Is dat het geval, dan is er tussen half vijf en kwart voor zes ‘s ochtends een maansverduistering te zien. Het is een totale verduistering waarbij de maan geheel in de schaduwkegel van de aarde verdwijnt.

Schematisch de maansverduistering op 16 mei 2022, 's ochtends vroeg. Als de maan zeer laag boven de horizon staat, is het al sterk schemerig. In 1989 was er een vergelijkbare maaneclips vanuit ons land zichtbaar. De inzetfoto's tonen hoe de maan toen nog maar net was te onderscheiden (links (1) vlak voor totaliteit, rechts(2) tijdens de totale fase van de eclips).

Schematisch de maansverduistering op 16 mei 2022, 's ochtends vroeg. Als de maan zeer laag boven de horizon staat, is het al sterk schemerig. In 1989 was er een vergelijkbare maaneclips vanuit ons land zichtbaar. De inzetfoto's tonen hoe de maan toen nog maar net was te onderscheiden (links (1) vlak voor totaliteit, rechts(2) tijdens de totale fase van de eclips). Foto: Jacob Kuiper

Het eerste deel van de eclips is hier zichtbaar. Het weer langzaam tevoorschijn komen van de maan zien we niet. Dat gebeurt pas nadat hij al is ondergegaan in het zuidwesten.

Weinig rood

Nieuws

menu