Mag het licht uit? Beleef de Nacht van de Nacht in Overijssel met een zoektocht naar nachtdieren, een diner bij kaarslicht of bezoek het theater

Tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven. Foto: Milou Oomens

Dit weekend is het alweer de 17de editie van de landelijke Nacht van de Nacht. Op zaterdag 30 oktober worden in heel Overijssel activiteiten gehouden waarbij de beleving van de nacht centraal staat. Ga bijvoorbeeld samen met de boswachter op zoek naar nachtdieren, boek een romantisch diner bij kaarslicht of bezoek een theatervoorstelling of danceperformance in het donker.

Tijdens de Nacht van de Nacht brengt Natuur en Milieu Overijssel het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn. Die oerkwaliteiten moet je beleven met eigen ogen en oren. Op 18 locaties in Overijssel kun je verrassende nachtelijke activiteiten doen.

Of je nu graag fotografeert, meer wilt weten van de sterren, een bijzonder natuurgebied ook eens ’s nachts wilt bezoeken, een nieuw festival wilt meepakken of gewoon op zoek bent naar een bijzondere avond uit: tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven.

Livestream

De Nacht van de Nacht livestream Ook vanuit huis kun je meedoen met de Nacht van de Nacht. Zet jij thuis de lichten uit en kaarsjes aan? Vanuit je warme huis kun je de Nacht meebeleven via een bijzondere livestream, georganiseerd door de landelijke Natuur en Milieufederaties.

Dit jaar wordt de livestream voor het eerst uitgezonden vanuit twee locaties: het Friese Woudsend en Fort Vechten in Utrecht. Het programma is zeer gevarieerd: sterrenkundige Jeffrey Bout geeft een kinderlezing over het heelal, Marjolijn van Heemstra vertelt over haar boek ‘ In lichtjaren heeft niemand haast ’ en nachtfotograaf Johan van der Wielen geeft een masterclass nachtfotografie. Kijk hier hoe je deze livestream kunt bekijken.

Nieuwsgierig naar een activiteit bij jou in de buurt? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl .

Mag het licht uit?

Het is ’s nachts al lang niet meer écht donker. Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is zonde van de energie. Uit recent onderzoek van Natuur en Milieufederaties blijkt dat ruim 71 procent van de bedrijven de lichten aanhoudt in de nacht. Overijssel spant de kroon met maar liefst 88 procent.

Het verlichten van panden is ook niet eens nodig voor de veiligheid. In de praktijk blijkt juist dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roept Natuur en Milieu Overijssel overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen.

Nieuws

menu