Magie van het theater is terug in De Meenthe

Als afsluiting speelde de bluesrock groep AJPlug uit Grolloo de pannen van het dak.

Als afsluiting speelde de bluesrock groep AJPlug uit Grolloo de pannen van het dak. Foto Hans Schoo

Orkest VCE Westerveld onder leiding van Maarten Gal heette donderdagavond de bezoekers muzikaal hartelijk welkom. De musici maakten bij de ingang van Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk promotie voor de musical Fanfare die van 21 juni tot en met 15 juli onder het motto ‘Kunst en Vriendschap 65 jaar later’ in Giethoorn wordt gespeeld.

Er zijn inmiddels al ruim 4.000 kaarten verkocht. Fanfare is een van de buitenactiviteiten van De Meenthe. Directeur Han Evers en programmeur Monique de Boer broeden doorlopend op nieuwe ideeën, zo bleek tijdens de presentatie van het theaterprogramma 2023-2024 voor 450 bezoekers afgelopen donderdagavond.

De ruim 140 voorstellingen worden niet meer beschreven in een lijvig magazine. In de loop van het theaterseizoen zijn er veel veranderingen in de programmering, zodat een magazine al snel verouderd is. Bovendien bespaart online informatie heel veel papier, aldus Evers. Nu kregen de bezoekers een uit te vouwen poster mee waarin alle voorstellingen overzichtelijk worden aangekondigd. Met twee nieuwe festivals. Een ‘Tributefest’ op 13 januari 2024 van 14.00 tot 24.00 uur waarop bands en artiesten samenkomen die een muzikaal eerbetoon aan beroemde muziekgroepen en solisten brengen. De Meenthe beleeft ook de première van het Sean Webster International Bluesfestival op 9 maart 2024 die is vernoemd naar de in Giethoorn woonachtige rasmuzikant Webster.

Met optredens van jonge artiesten en de vertoning van een tiental trailers zorgde De Meenthe voor een voorproefje van een overladen en enerverend nieuw theaterseizoen. Han Evers is trots op de mijlpaal die zijn theater dit lopende theaterseizoen heeft bereikt. Binnenkort wordt de 50.000e bezoeker verwelkomd. Een naar zijn mening ongelofelijk aantal, twee keer zoveel als het totaal aantal inwoners in Steenwijk. Tot medio november was de stemming wat bedrukt. Corona, de inflatie en de energiecrisis hadden de loop uit het theaterbezoek gehaald. Han Evers noteerde een achterstand van circa 7500 kaarten afgezet tegen de reële verwachtingen. Medio november kwam er een kantelmoment en begon de vaart erin te komen. In een periode van zes weken waren er maar liefst acht uitverkochte zalen.

De Meenthe onderscheidt zich al jaren door verrassende nieuwe activiteiten met de onvermoeibare directeur Han Evers als drijvende kracht. Live in the Park, een festival in Park Rams Woerthe, is een trekpleister in de open lucht. Het festival begint op zondag 4 juni met een optreden van Venice.

De musical Fanfare wordt op een buitenlocatie aan het Zuiderpad in Giethoorn opgevoerd voor per avond 1000 bezoekers. De musical roept herinneringen op aan de film van Bert Haanstra over twee rivaliserende fanfareorkesten in Giethoorn. De musical wordt geproduceerd in samenwerking met de Zwolse Theaters en het Wilminktheater in Enschede.

De ‘Preview-avond’ werd opgeluisterd met een kort optreden van cabaretier Boban Benjamin Braspenning over de pechgeneratie. De winnaar van het Groninger Cabaretfestival komt op 30 november van dit jaar naar het Vestzaktheater van De Meenthe. Monique de Boer heeft het hele seizoen in de knusse kleine zaal nieuwkomers in de cabaretsector vastgelegd. Ze is er trots op dat jonge talenten in Steenwijk ervaring opdoen en kunnen doorgroeien naar grotere podia. Tobi Kooiman solliciteert naar deze carrièresprong, zo bleek uit zijn korte optreden in de grote theaterzaal van De Meenthe. Hij won de Publieksprijs van het Cameretten Festival. Met zijn bijzondere kijk op de logica der dingen treedt hij als stoïcijn in de voetsporen van cabaretier Jan Beuving. Tobi Kooiman staat donderdag 9 november 2023 in het Vestzaktheater.

De ontwapenende zangeres Joia presenteerde zich donderdagavond in een felrood broekpak en maakt dankzij haar zuivere stemgeluid nieuwsgierig naar haar concert op zaterdag 10 februari 2024. De Theatergroep op Woensdag speelde korte scenes van hun vorige programma Nest en geeft op 13 en 14 april 2024 voorstellingen in De Meenthe.

Als afsluiting speelde de bluesrock groep AJPlug uit Grolloo met zangeres Alexandra Jolanda de pannen van het dak. Zij geniet ook landelijke bekendheid als de chauffeur van dorpsgenoot Johan Derksen. De band speelde onder andere Killer King , een compositie van de zangeres die zij schreef na de diagnose slokdarmkanker bij haar. Op vrijdag 20 oktober dit jaar geeft AJPlug in De Meenthe een concert en kunnen de bluesrock-liefhebbers genieten van haar krachtige stem en van brullende gitaarsolo’s. De dynamiek van deze band is een illustratie voor het nieuwe theaterseizoen van De Meenthe. ,,De magie van het theater is in Steenwijk weer helemaal terug,’’ aldus directeur Han Evers.