Maud en Nico helpen ouderen tijdens het rollator APK’tje

Nico en Maud de Haan zijn de eigenaren van Scootmobiel winkel in Steenwijk. Al meerdere weken gaan zij langs de dorpen in de buurt, om de zogenoemde scootmobiel APK uit te voeren. Dinsdag stonden ze bij de bibliotheek in Steenwijk.

Nico controleert een scootmobiel.

Nico controleert een scootmobiel. Foto: Martijn Bijzitter

Naast de ingang van de bibliotheek, zijn op een muurtje wat folders, gereedschap en wandelstokken uitgespreid. Drie meter verder staat op een parkeerplek de bedrijfsbus met daar bovenop drie rollators. „Ik heb dat eigenlijk spontaan bedacht”, vertelt Nico.

Tijdens de APK wordt er naar meerdere dingen gekeken. „We kijken of de remmen, kabels, lagers en banden nog goed zijn, maar we letten er ook op dat een rollator goed wordt uitgeklapt.” Naast het helpen van de ouderen, staan Maud en Nico er nog om een andere reden. „Het is ook netwerken, ons gezicht laten zien, zodat mensen weten dat wij bestaan. Ouderen kunnen meestal zelf niet meer hun rollator onderhouden en ze zien het ook niet als er wat moet gebeuren”, vertelt Nico. Maud vult aan: „Als ze het wel zien en ze vragen het aan de kinderen, dan kunnen die vaak ook niet direct handelen. En de kinderen hebben er meestal zelf ook geen verstand van.” Maud en Nico halen veel voldoening uit hun werk. „Mensen zijn weer blij en dat is mooi om te zien.”

Geruststelling

Soms hoeven Maud en Nico ook helemaal niks te repareren. „Er mankeert dan niks aan de rollator of scootmobiel, maar het is voor die mensen even een geruststelling dat alles goed is. Veel ouderen zijn bang dat ze onderweg iets krijgen met de rollator of scootmobiel en als ze vallen dan ben je een stuk verder van huis.” Daarvoor zijn Maud en Nico er dus, ze willen een val of een ander mankement voor zijn. „Voor de ouderen is zo’n ochtend ook even een uitje, ze kunnen even ergens naar toe en maken een praatje ter plekke, of onderweg.”

Niet alleen mensen met een rollator komen een bezoekje brengen. Nico: „Zojuist was er een vrouw met een fiets, waarvan de rem even moest worden bijgesteld. Dat doe je dan gewoon even als service.” Maud vult daarna lachend aan, „en voor de bekendheid natuurlijk.”

Volgende week dinsdag staan Maud en Nico in Steenwijkerwold.