Mediterrane zwoele opening van zomerfeesten in Steenwijk: Van de Spaanse overheersing naar het zomerse hippie eiland ‘Ibiza’ (met video)

Het kardoes wordt gevuld met kruit en in de loop van het kanon uit Bourtange geduwd. De vuurwerker zorgt voor de ontsteking. „Hopen dat het lukt, anders loopt het met een sisser af”, zo merkt een lid van het Exercitie Peloton uit het Groninger dorp met een grijns op. Een oorverdovende knal volgt. Kruitdampen stijgen op. Prima kanon, de Vestingstad beeft op zijn grondvesten.

Start zomerfeesten Steenwijk met Steenwijks Ontzet

Het kanongebulder vormde zaterdag het startsein van een leuke ochtend Steenwijks Ontzet en de zomerfeesten. Die kregen later op dag bij prima weer en veel publiek onder het thema ‘Ibiza’ een zonnig vervolg. „We vieren vandaag het tweede ontzet, dus dat van 1592”, aldus voorzitter Kimberley de Jonge van Steenwijks Ontzet. „Naast het kanonschot doen we dat met vier schutterijen en trommelslagers.” Er volgde applaus. En dat is niet zo raar, want in 1592 werden de Spanjaarden uit Steenwijk verdreven. Ruim tien jaar eerder probeerden ze ook al, tevergeefs, de stad in te nemen.

‘Geen evenement’

Nieuws

menu