Mediterrane zwoele opening van zomerfeesten in Steenwijk: Van de Spaanse overheersing naar het zomerse hippie eiland ‘Ibiza’ (met video)

Het kardoes wordt gevuld met kruit en in de loop van het kanon uit Bourtange geduwd. De vuurwerker zorgt voor de ontsteking. „Hopen dat het lukt, anders loopt het met een sisser af”, zo merkt een lid van het Exercitie Peloton uit het Groninger dorp met een grijns op. Een oorverdovende knal volgt. Kruitdampen stijgen op. Prima kanon, de Vestingstad beeft op zijn grondvesten.

Het kanongebulder vormde zaterdag het startsein van een leuke ochtend Steenwijks Ontzet en de zomerfeesten. Die kregen later op dag bij prima weer en veel publiek onder het thema ‘Ibiza’ een zonnig vervolg. „We vieren vandaag het tweede ontzet, dus dat van 1592”, aldus voorzitter Kimberley de Jonge van Steenwijks Ontzet. „Naast het kanonschot doen we dat met vier schutterijen en trommelslagers.” Er volgde applaus. En dat is niet zo raar, want in 1592 werden de Spanjaarden uit Steenwijk verdreven. Ruim tien jaar eerder probeerden ze ook al, tevergeefs, de stad in te nemen.

‘Geen evenement’

Stadhouder Rob Bats sprak over de viering van Steenwijks Ontzet. „Het is geen evenement. Maar laten we met elkaar er wel voor zorgen dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden. En we moeten te grote drukte ook voorkomen.” Bats verduidelijkte dat de zestiende eeuw best een bijzondere was. „Want in 1572 beleefden we de geboorte van Nederland, met de eerste vrije Statenvergadering. Steenwijk was de poort tot het noorden en zuiden, strategisch gelegen dus van enorm belang. Er was dan ook regelmatig sprake van een kogelregen over Steenwijk.”

Tekst gaat onder foto verder

Weer levendigheid in de stad

Johan ‘Sierd’ van den Kornput hoorde het goedkeurend aan. „We hebben met de Scutterie van Sint Clemens deze week nog geoefend bij De Wielewaal op De Bult. Daarbij is het ook leuk dat het vlag hijsen op de Markt een wekelijks ritueel wordt tijdens de Vestingfeesten.’ Blijdschap was er ook bij Gert Piest van Steenwijk Vestingstad. Want veel ondernemers hebben het door corona behoorlijk voor de kiezen gekregen. „We zijn blij dat er weer levendigheid in de stad is. In samenwerking met de gemeente gaan we wekelijks bekijken wat er mogelijk is.”

Tekst gaat onder foto verder


‘Scutterie zoekt versterking’

Scutterielid Dik Delfsma stond zaterdag achter een historisch kraampje. „Lange tijd hebben we niks mogen doen. Wel exercitieoefeningen met enig wapengekletter. Och, we voeren ook een soort straattheater op, het verhaal van Johan van den Kornput en Beleg van Steenwijk.” Zes leden telt de plaatselijke schutterij. En dat kan beter. „We zagen het levenslicht op 23 februari 2020. Korte tijd later ging het land vanwege corona op slot. Uiteraard willen we versterking. Zo tussen de tien en twintig leden geeft de schutterij een beetje volume. We willen er ook graag vlaggen en vaandeldragers bij. Dat geeft het geheel iets feestelijks. Verder leeft onze wens voor musketten en een eigen kanon.”

Tekst gaat onder foto verder

‘Smoor druk’

In het centrum van Steenwijk was het zowel overdag als ’s avonds ‘smoor druk’. Schuifelen in de Oosterstraat en ‘knokken’ om een terrasstoel. De Markt was omgetoverd tot een heus kleurrijk hippieparadijs, onder het thema ‘Ibiza’. Het geliefde Spaanse eiland waar op het hoogtepunt van het hippietijdperk jaarlijks meer dan honderdduizend hippies verbleven. Op het eiland kwamen ze samen om te zingen, te dansen of om kunst te maken en wiet te roken. Vooral vrouwen op het marktplein, op jacht naar kleding, sieraden, en accessoires uit deze roemruchte tijd. „Veel geblondeerde vrouwen die eruit zien als hippies”, zo merkte iemand op die mobiel aan het bellen was.

Tekst gaat onder foto verder

Churros

Bij de deejay kon je verzoeknummers aanvragen, maar daar werd niet veel gebruik van gemaakt. Och het repertoire dat gedraaid werd was ook niet verkeerd, met She’s not there van Santana, en Mrs. Robinson van Simon & Garfunkel. Love, Peace en Music, maar je kon ook gewoon de Spaanse lekkernij Churros proeven. Zoete gefrituurde deegsliertjes, welke je na het bakken bestrooid met poeder of kaneelsuiker. Verder schilderijen met daarop de beeltenissen van artiesten en zangers van weleer in de verkoop, zoals Marilyn Monroe, en David Bowie.

Tekst gaat onder foto verder

Sfeermakers

Ook het straattheater haakte goed in op het thema, zo waren er vriendelijk babbelende steltlopende hippies, met een stevige bos haar, sfeerverhogend sigaretje en rammelend met een tamboerijn. Swingende gitaristen ontpopten zich tot heuse sfeermakers. En dat toverde op zijn beurt tevredenheid op het gezicht van coördinator Vestingfeesten Arnold Struik. „Zoals je ziet is het plein een doorlooplocatie, met de ingang bij Ketel en uitgang richting Steenstra. Op die manier voldoen we aan de coronaregels. Vorig jaar hebben we als organisatie veel krediet opgebouwd bij de gemeente, omdat we ons keurig aan de regels gehouden hebben. Daar hebben we nu zeker profijt van. Wat een sfeer, leuk toch? En het weer kan niet beter, lekker zwoel voor een feestdag als deze…”