Milène brengt een ode aan haar idool Dolly Parton

Mylène brengt samen met haar gitarist verrassende arrangementen. Foto: JeanPaul Karting

De voorstelling ‘Voor mijn part Dolly’ van Milène van der Smissen is te zien op donderdag 17 februari in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, aanvang 20.15 uur. In de voorstelling brengt Milène een ode aan Dolly Parton.

Wat ga je tijdens de voorstelling doen?

Ik ga de dialoog met haar aan. Tijdens de creatie van ‘Voor mijn part Dolly’ ben ik helemaal in haar leven gedoken. Wie is ze? Hoe is ze de artiest geworden die ze is? En hoe is ze de expressieve Dolly geworden die ze is of zoals mensen haar zien? Wie zit er achter die façade? Ik heb haar songteksten geanalyseerd en vertaald. En eigenlijk bevraag ik tijdens mijn voorstelling Dolly over al de keuzes die ze als artiest gemaakt heeft. Hierbij leg ik steeds een vergelijking met mezelf als artiest. En natuurlijk is hierbij haar muziek de rode lijn. Samen met mijn gitarist (die overigens ook fantastisch zingt) brengen we verrassende arrangementen van zowel onbekende als bekende Dolly songs, al dan niet vertaald.


Wat is er zo kenmerkend/bijzonder aan Dolly Parton?

Ik ben vooral gefascineerd door de manier waarop Dolly zich als artiest en mens profileert. Ze kiest er vol voor om een icoon neer te zetten en doet geen concessies. Ze weet wat ze wil en daar gaat ze voor. Op het eerste oog lijkt ze de barbiepop, die mensen belachelijk zouden kunnen maken of niet serieus hoeven te nemen. Maar ondertussen lacht iedereen haar toe, omdat haar muziek en performance zo fantastisch goed is, dat ze er de hele wereld mee bereikt. En hoe! Ze weet met haar vertellende songteksten je helemaal mee te zuigen in het verhaal van het lied en daarmee te ontroeren.


Herken je wat van haar in jezelf?

Als we Dolly zien heeft ze vaak een frivole, expressieve energie: je kunt niet om haar heen. Als ik mezelf zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik een spring-in- het-veld ben. Spontaan, enthousiast en heel energiek. Daarin herken ik mezelf in haar. Ook heb ik, net als Dolly, de onwijze drang om op het podium te staan en gehoord te worden als artiest. Ik wil ook altijd net een beetje anders, gekker of beter zijn dan anderen.


Wat kan het publiek verwachten?

Allereerst: spannende en originele arrangementen van zowel de bekende als onbekende Dolly songs. Maar het is geen standaard tribute. ‘Voor mijn part Dolly’ is een 50-minuten durende muziektheatervoorstelling, waarin ik het gesprek met Dolly aanga. Hierbij beland je als publiek eigenlijk in een rollercoaster van muziek, weetjes, quotes en anekdotes.


Welke anekdote van Dolly is je het meest bijgebleven?

“That’s what I wanna be momma: trash” - het verhaal van de ‘towntramp’ die ze als een soort rolmodel aannam. Als klein meisje zag ze de losbandige vrouw en ze vond haar de ideale schoonheid op wie ze graag wilde lijken. Ik vind het vooral onwijs mooi dat schoonheid zo subjectief is. Het wordt niet bepaald door wat in de boekjes staat, wat er op de catwalk loopt of wat je je krijgt opgedragen.


Wat is je lievelingsnummer van Dolly?

Hier hoef ik niet lang over na te denken: ‘The grass is blue’. Dat nummer heb ik in mijn voorstelling ook vertaald naar het Nederlands. Omdat ik zo de tekst nog meer wilde laten spreken voor een Nederlands publiek. In het nummer zit zoveel optimisme en pijn in één.

Nieuws

menu