Mirjam Lensink wint Italiaanse fotoprijs; Steenwijkse Tekjwok fungeert als model

Fotograaf Mirjam Lensink uit Steenwijk heeft een prijs gewonnen bij The Creative Photo Awards. Dit is een fotowedstrijd gewijd aan het prestigieuze Italiaanse fotofestival Siena Awards. Uit de 55.000 inzendingen afkomstig uit 50 landen beloonde de jury Lensinks foto met een eervolle vermelding. De Steenwijkse Tekjwok staat hierop afgebeeld.

Mirjam Lensink bij haar prijswinnende foto.

Mirjam Lensink bij haar prijswinnende foto. Foto: Ren� Wiegmink

In haar atelier in Pand 10 aan de Capellekade in Steenwijk laat Mirjam Lensink haar winnende foto zien. Deze foto maakte ze twee jaar geleden voor een tentoonstelling van Kopje Cultuur, waar het thema ‘licht’ was. Het is een portret van het gezicht van de Steenwijkse Tekjwok, die destijds 17 jaar oud was. „Een nieuwe Nederlandse vrouw met een sterke blik,” omschrijft Lensink haar. De fotografe heeft haar een kraag om gedaan, zoals die ook op de schilderijen van Rembrandt uit de 17e eeuw te zien zijn. Zo probeert Lensink heden en verleden met elkaar te verenigen.

Versluierde blik

Door te googelen op ‘fotowedstrijden’ stuitte Lensink een jaar geleden op de The Creative Photo Awards. Met de foto die ze toen inzond, bereikte de Steenwijkse fotografe de voorselectie. Dit jaar beloont de jury haar met een eervolle vermelding in de categorie Beauty. De Heerenveense fotografe Reiny Bourgogne heeft als enige andere Nederlandse twee prijzen gewonnen in de categorie Portretten. In de omschrijving bij de foto van Lensink staat vertaald uit het Engels: ‘Een versluierde maar open blik, trots, krachtig en kwetsbaar tegelijk. Gevangen in het zachte licht van de Nederlandse schilders toont deze foto een nieuwe sterke Nederlandse vrouw’.

Natuurlijke schoonheid

Lensink heeft Tekjwok gevraagd of ze haar mocht fotograferen omdat ze vindt dat zij een natuurlijk schoonheid bezit. Dat viel haar op toen ze de 17-jarige achter de kassa bij een Steenwijkse supermarkt zag zitten. Ze fotografeerde Tekjwok zonder make up, met alleen wat lipgloss op. De zwarte achtergrond schilderde Lensink zelf. „Ik wil alles zelf regisseren,” zegt ze daarover. Haar kracht omschrijft ze als ‘geregiseerde verhalen vertellen, waarbij licht mijn pen is’.

Erkenning en bekendheid

Tekjwok en haar hele familie hebben de foto bekeken en zijn heel trots op het resultaat. Dat is Lensink zelf ook. „Ik kon wel bijna huilen dat het gelukt is om dat wat ik voelde over te brengen.” Met de eervolle vermelding wint ze geen geldprijs, maar het levert haar wel erkenning en bekendheid op. Zo is haar naam de afgelopen weken meerdere keren in de internationale pers genoemd. De winnende foto’s worden bovendien van oktober tot en met december 2021 vertoond op de fototentoonstelling in Sienna. Lensink twijfelt nog of ze dan naar die Noord-Italiaanse stad zal afreizen. „Als ze mijn foto ophangen, zou dat wel heel leuk zijn!”