Nacht van Steenwijk is ook in afgeslankte vorm ‘zien, en gezien worden’; shoppende vrouwen met tassen vol kleding

Aan de hand het aantal gestalde fietsen aan de Oosterpoort trek je de conclusie dat het druk moet zijn in het centrum. En dat is ook het geval. Want de ‘Nacht van Steenwijk’ is ook in de afgeslankte coronaversie ‘zien, en vooral gezien worden’. Veel shoppende vrouwen. Want er gaat veel leuke kleding van de hand voor bedragen zo tussen vijf en twintig euro.

Drukte in de winkels.

Drukte in de winkels. Foto: Sieb van der Laan

Een lege terrasstoel is er vrijwel niet meer. Hapje, drankje en genieten van de muzikanten op het terras. Een vertolking van ‘All my loving’ van The Beatles en ‘Bad Leroy Brown’ van Jim Croce zijn hoorbaar.

Tekst gaat onder foto’s verder

Ook het beklimmen van de Steenwijker Toren, 226 treden recht naar boven, blijkt op deze avond populair. „Om acht uur was het vanavond nog zo helder op de trans dat je de toren van Smilde kon zien. En ook het windmolenpark bij Urk”, vertelt torenwachter Hans Hoogma. Sommige klauteraars hebben verrekijkers mee. „We zitten deze zomer al op 1500 torenbeklimmers. Vorig jaar was dat ongeveer de helft.”

In het kerkgebouw is de vierdaagse Fancy Fair in volle gang. De boeken liggen netjes in dozen op stoelen. En er is van alles te koop. „Zo de Wolters woordenboeken maar even vervangen voor wat anders. Dat spul verkoop je bijna niet meer”, zegt een vrijwilliger. Op de eerste dag, woensdag, is er al voor 2700 euro verkocht. De Fancy Fair is vandaag (vrijdag) nog te bezoeken tot 21.00 uur, en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Dansfestival Meenthe

Voor het 18-plus dansfestival met deejays, onder wie Freddy Moreira, waren in de loop van dinsdag al zo’n vierhonderd kaarten verkocht. En daar kwam nog wel wat klandizie bij. Zo’n vijfhonderd tieners leefden zich heerlijk uit op de parkeerplaats aan het Stationsplein. De organisatie was in handen van Café De Bieb en De Meenthe. „Voor De Bieb kon het niet. Toen bleek dat onze parkeerplaats bij De Meenthe door de gemeente als evenementenlocatie is aangewezen. Wist ik niet, maar zo kon het hier mooi doorgaan”, aldus Meenthe-directeur Han Evers.

Tekst gaat onder foto’s verder


Evaluatiemoment

De Nacht van Steenwijk is ook altijd een heerlijk moment om de zomerfeesten even te evalueren. „Elke woensdag was het druk, en het weer was goed. Verder hebben we in coronatijd prima met de gemeente samengewerkt. Mij hoor je niet klagen”, zegt Vestingfeestencoördinator Arnold Struik. De hoop is uiteraard dat volgend jaar alles weer zoals vroeger door kan gaan. „Dus weer met een vijfdaagse Pasar Malam. En met zo’n vinylmarkt zien we ook meer mogelijkheden. Zo denken we dan ook aan kramen met platen in de winkelstraten en een leuk bierpompje op de Markt. En uiteraard graag weer bands op de Markt tijdens de Nacht van Steenwijk.”

Toekomst parkconcerten

En Han Evers is als organisator ‘De Meenthe’ dik tevreden over de concerten in park Rams Woerthe. „Alle concerten waren uitverkocht. En mazzel met het weer. Nou ja, het concert van Joris Linssen verregende, tja daar kun je niks aan doen” Evers noemt de parklocatie best spannend. „Het was een groter succes dan vorig jaar, want toen moesten we het met elkaar nog een beetje ontdekken. Naast regionale muzikanten, hadden we nu ook artiesten van over de gemeentegrenzen. Denk aan Rapalje, Phil Bee, en Joris Linssen. Veel publiek, misschien hebben we ook wel geluk gehad dat door Covid-19 meer mensen thuis waren. We gaan volgend jaar hier mee door, vraag is altijd hoe we dat precies gaan doen.”

De gemeente stelde voor coronatijd in samenwerking met inwoners van de stad een plan op voor een upgrading van het park. „Als gebruiker van het park kan ik zeggen dat we sindsdien niets meer van de gemeente vernomen hebben. En voor mijn gevoel moet er nog wel wat gebeuren, we zijn er nog niet. De slag die we tot nu toe hebben gemaakt is niet voldoende.” Evers laat zijn licht ook even over de theekoepel schijnen. „Die wordt in zekere mate geëxploiteerd door ‘t Veerhuys BV. De logistiek op de locatie theekoepel zal anders moeten, met het terras meer op het water gericht en een goede ontsluiting. Dan ben je al mooi op weg.” Ook is het imago van het park niet altijd goed. „Want er is rond de muziekkoepel ook jeugd aan het chillen. Soms gaat dat goed, en soms levert het problemen op…”