Nedersaksische onderwijsestafette trekt rond: ’n Schat an plat veur elke klas

Streektaalestafette: Docenten en geïnteresseerden uit Steenwijk en omgeving die nieuwsgierig zijn naar streektaalonderwijs zijn van harte welkom op dinsdag 26 oktober op RSG Tromp Meesters.

Levende Talen Nedersaksisch zet zich in voor de verspreiding van Nedersaksisch lesmateriaal en de professionalisering van docenten op het gebied van het Nedersaksisch. Daarom organiseert ze van 25 tot en met 28 oktober de Streektaalestafette. Docenten en geïnteresseerden uit Steenwijk en omgeving die nieuwsgierig zijn naar streektaalonderwijs zijn van harte welkom op dinsdag 26 oktober op RSG Tromp Meesters.

De belangenvereniging die voor iedereen onderwijs in en over de streektaal wil verzorgen, geeft zo een kijkje in de keuken van streektaalonderwijs van primair tot hoger onderwijs.

Er is al veel materiaal voor lessen in het Gronings, Drents, Stellingwerfs en andere Nedersaksische streektaalvarianten voorhanden, maar dat is niet bij iedereen bekend. Om daar verandering in te brengen, worden in Assen, Steenwijk, Nijverdal en Doetinchem verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

Het programma op dinsdag 26 oktober ziet er als volgt uit:

15:45 - 16:00 Inloop met koffie & thee

16:00 - 16:15 Introductie over het Nedersaksisch - Albertha Bloemhoff. Wie Bloemhoff zegt, zegt Nedersaksisch. Thuis kreeg Albertha ‘het Nedersaksisch’ met de paplepel ingegoten. Niet zo vreemd dus, dat zij zich nu dagelijks bezighoudt met taalkunde, taalonderwijs en het belang van Nedersaksisch.

16:15 - 16:45 Jongeren en het Steenwieks - Daan Brandenburg. ICT’er en neerlandicus Daan Brandenburg onderzocht in 2015 de attitude en het gebruik van streektaal onder scholieren van het RSG Tromp Meesters in Steenwijk.

16.45 - 17.00 Waarom streektaal in de klas? De meerwaarde van meertaligheid - Mirjam Günther Mirjam Günther is associate lector Meertaligheid en Geletterdheid bij NHL Stenden Hogeschool en houdt zich o.a. bezig met streektaalonderwijsprojecten.

17:00 - 17:30 Lichte maaltijd

17.30 - 19.00 Streektaal in de klas – hoe doe je dat?

Voorbeelden uit de praktijk.

De avond is gratis voor leden van Levende Talen. Niet-leden betalen 5 euro. Koffie, thee en de maaltijd zijn bij de prijs inbegrepen. Na afloop ontvangen deelnemers een scholingscertificaat (2,5 SLU). Aanmelden kan via www.ltnedersaksisch.nl of scan de QR-cod

Nieuws

menu