Nieuw Bach-ensemble zondag in de Grote Kerk

Het ensemble. Foto: Rutger Heijmerikx

In de Sint Clemenskerk is komende zondag 29 augustus een vrij uniek concert. Het gaat om de concertreeks ‘Verhalen en Koralen’ van het Nederlands Bach Consort. Een bijzonder programma met ontroerende muziek en persoonlijke verhalen uit de mond van Peter Lusse.

Want hoe is het om musicus te zijn in coronatijd? Hoe is het als een groot deel van je muzikale identiteit abrupt tot stilstand komt?

Het hart van het programma is Bach’s ontroerende Ciaconna in D-mineur in een prachtige bewerking van David van Ooijen voor gitaar en zang, waarbij Bach’s koraalstrofen door de ciaconna verweven zijn. Ook het bekende ‘Bist du bei mir’ zal te horen zijn in een bijzondere bewerking. Verder hoopvolle muziek van Barber, Rutter en MacMillan.

‘Verhalen en Koralen’

De concertreeks van ‘Verhalen en Koralen’ vindt plaats in Overijssel en is na de de start in Zwolle op 27 augustus op 28 augustus in de Lebuiniuskek in Deventer en op 29 augustus in de Grote Kerk in Steenwijk te horen. Medeoprichter en countertenor van Het Nederlands Bach Consort, Sytse Buwalda, gaf op vrijdag 13 augustus een interview over het oprichten van Het Nederlands Bach Consort tijdens de pandemie en de ontstane leegte van een weggevaagde concertplanning als muzikant. ‘Precies daar staat het programma Verhalen en Koralen ook voor. Enerzijds het verdriet en de onzekerheid die coronaperiode meebrengt en anderszijds de kracht van en troost van de muziek. Het wordt dan ook vooral een concert van hoop. We weten als musici weer wie we zijn we waarvoor we ons vak uitoefenen’, aldus Sytse Buwalda.

Gloednieuw ensemble

Het Nederlands Bach Consort is een gloednieuw ensemble dat midden in de coronatijd is opgericht door Zwolse countertenor Sytse Buwalda en sopraan Heleen Koele met in de gelederen acht vaste vocalisten. Het Consort richt zich op de muziek van Bach waarbij er ook altijd ruimte is voor hedendaagse muziek. Begin juli zong het Nederlands Bach Consort haar eerste concertreeks door heel het land met de Bachmotetten. De reacties op de wijze waarop deze werden uitgevoerd waren lovend. Tevens klonk er een wereldpremiere waarmee ‘composer in residence’ Victor Kioulaphides het publiek direct voor zicht wist te winnen. Voor komend najaar is er een ambitieus programma samengesteld, waarbij naast concerten in de regio Zwolle ook een tweetal landelijke tournees zullen plaatsvinden. De kaartverkoop voor Verhalen en Koralen is inmiddels gestart via www.hetnederlandsbachconsort.nl

Nieuws

menu