Nieuw bestuur Tafelronde 93 verwelkomt in juni 100 buitenlandse gasten

Van links naar rechts Dirk-Jan Boes, Klaas Busscher en Bas Bottenberg.

Van links naar rechts Dirk-Jan Boes, Klaas Busscher en Bas Bottenberg. Foto: Aangeleverd

Het oude bestuur van Tafelronde 93 Steenwijk (Roel Van Hoorn, Robert Bekhof en Hilbert Ten Klooster) heeft zijn taken overgedragen aan de nieuwe voorzitter Klaas Busscher, secretaris Bas Bottenberg en penningmeester Dirk-Jan Boes.

Het nieuwe bestuur vertelt over een nieuw jaar ‘Tafelen in Steenwijk(erland)’. Dat is een jaarlijks terugkerend ritueel bij de Tafelronde 93. „Bestuursleden kunnen hun taken slechts een jaar uitoefenen én aan ons de uitdagende taak om het uittredende bestuur op te volgen,” zegt Klaas.

De Nederlandsche Tafelronde is een Landelijke vereniging voor mannen tussen de 18 en 40 jaar. Mannen die onderlinge vriendschap hoog in het vaandel hebben staan. Die zich willen blijven ontwikkelen en ontplooien. En ondertussen hun expertise en tomeloze energie in willen zetten voor het goede doel. Die kennis en ervaring willen delen en niet terugdeinzen voor een levendige discussie.

100 gasten komen

„Daarnaast is de Tafelronde is een internationaal concept”, vertelt Klaas. „In 1927 werd de eerste ‘Round Table’ in Engeland opgericht, deze specifieke locatie hebben we vorige jaar met zijn allen bezocht in Norwich. In Steenwijk is de tafel opgericht in 1965 onder nummer 93. Internationaal hebben wij nauw contact met onze ‘93 zuster verenigingen’. In juni is onze jaarlijkse Euromeeting en dit keer in Nederland. Minimaal 100 gasten uit België, Denemarken, Zweden, Duitsland en Engeland komen ons mooie Steenwijkerland ontdekken.” Bas: „Ik kijk enorm uit naar het weekend, ondanks dat wij onze buitenlandse gasten vaak maar één maal per jaar zien, is er sprake van hechte vriendschap.”

Dirk-Jan, is van de drie het kortst lid van de tafel. Hij heeft wel even getwijfeld om lid te worden. „Mannetjes met een stropdas noemde ik het. Maar, dat ligt toch wel genuanceerder”, geeft hij aan. Natuurlijk eten, drinken we en kan een jasje en dasje een thema zijn, maar het gaat over veel meer. We hebben een groep van 18 leden, ieder met zijn eigen beroep, achtergrond en expertise. Ook is er een grote groep 40+ (oud)-leden, waar wij nauw contact mee onderhouden.

Kweken van vriendschappen

De doelstellingen van de tafelronde zijn helder, geeft Klaas aan. „Het eerste is het kweken van vriendschappen, ongeacht opleiding en achtergrond. Als tweede gaat het over zelfontwikkeling; kennis, ervaringen en meningen delen én als derde is het een gezamenlijke bijdrage aan de lokale gemeenschap leveren vanuit de serviceclub. Onze Tafelronde 93 heeft de afgelopen jaren dan ook toonaangevende evenementen neergezet. Waaronder een Rally, het Preuvenement, en als meest recente Goede Doelen evenement is het DYKA Vestigingsfestival inmiddels ook niet meer weg te denken.”

Het gezelschap steekt ook de handen uit de mouwen, zo heeft de Tafelronde in 2019 op de Steenwijker Kamp een Bijtentuin gerealiseerd. Scholen kunnen nu bijvoorbeeld een educatief pakket ontvangen voor haar leerlingen. Ook is het een leuke plek voor een kleine tussenstop voor wandelaars en fietsers.

Nieuwe leden

Je kan zelf niet zomaar aanmelden bij de Tafelronde. Bas: „Daar zit een procedure aan vast. Sowieso is het belangrijkste kenmerk dat de leeftijd tot je 40e levensjaar is. Dat is om de verschillen in levensfase niet te groot te maken. Je moet voorgedragen worden. Daarna hebben de leden een vetorecht, als vervolgens niemand van de actieve leden een principieel bezwaar heeft, word je gevraagd.”

De Tafelronde streeft naar een divers gezelschap. Allerlei verschillende achtergronden en banen, zodat zij goed kunnen samenwerken en veel van elkaar kunnen leren vanuit verschillende invalshoeken. Het nieuwe bestuur ziet uit naar een mooi Tafeljaar en hoopt samen haar leden veel van zich te laten horen in de omgeving van Steenwijkerland.