Nieuw 'filmhuis' 't Lam schuwt maatschappijkritiek niet

Leviathan is een aanklacht tegen Poetin en zijn aanhangers.

De eerste film die in het ‘filmhuis’ t Lam aan de Breestraat 2 vertoond gaat worden is Leviathan, op donderdag 7 oktober om 20.00 uur. Film kijken in ‘t Lam is een try- out; dit om te peilen of er belangstelling is voor het draaien van films in het oude kerkje t Lam.

Film in ‘t Lam gaat om films die tot nadenken aanzetten, met onderwerpen die de maatschappij ‘raken’ en waar kritiek op hoe we met elkaar omgaan niet worden geschuwd. Na iedere film is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over wat men gezien, gehoord en gedacht heeft. Dat maakt het initiatief van Film in t Lam nét even anders dan een ‘gewone’ filmvertoning. Uiteraard maakt de bijzondere ambiance van t Lam het ook een andere beleving dan we in een bioscoopzaal gewend zijn.

Film in t Lam: Leviathan

Leviathan is een Russische film uit 2014 van scenarist en regisseur Andrey Zvyagintsev. De veertiger Kolja heeft een woning met uitzicht over de Barentszzee, waar hij woont met zijn jonge vrouw Lilya en zijn tienerzoon uit een eerder huwelijk. Het huis staat op zo’n mooie plek dat de burgemeester van de stad er zijn oog op heeft laten vallen. Met allerlei smoezen heeft hij doorgedrukt dat Kolja tegen een belachelijk lage vergoeding onteigend kan worden. Kolja kan het idee niet verdragen dat hij al het moois dat hem sinds zijn geboorte heeft omringd, gaat verliezen. Hij zoekt hulp bij een oude vriend uit zijn diensttijd, die nu advocaat is. De advocaat heeft gelukkig zijn huiswerk goed gedaan.

‘Leviathan’ (een benaming uit het Oude Testament van een groot zeemonster) is een onverbloemde kritische allegorie op het moderne Rusland, een aanklacht tegen Poetin en zijn corrupte handlangers. De Russische regering probeerde de film uit de bioscopen te weren door snel een wet in te voeren die bepaalt dat vertoning van films waarin gevloekt wordt, verboden kunnen worden. Niettemin is ‘Leviathan’ door de beroepsvereniging van Russische filmers destijds ingestuurd voor de Oscars.

Op het filmfestival van Cannes werd deze film bekroond met de Prijs voor het Beste Scenario. Muziek: Philip Glass

En voor de Oscars genomineerd voor Beste Buitenlandse Film.

Bron: filmtheater Hilversum

Kosten en reserveren:

€ 7,50 entree; reserveren via

Nieuws

Meest gelezen