Nieuw kerstprentenboek met tekeningen van Géwout Esselink: Het kerkje van Steenwijkerwold komt er meerdere keren in voor

De illustratie van Géwout Esselink met het kerkje van Steenwijkerwold in het nieuwe prentenboek Klaas de kat verdwaalt met Kerst.

De illustratie van Géwout Esselink met het kerkje van Steenwijkerwold in het nieuwe prentenboek Klaas de kat verdwaalt met Kerst. Foto: De Vier Windstreken

Illustrator Géwout Esselink uit Steenwijk heeft de prachtige tekeningen gemaakt bij het prentenboek Klaas de kat verdwaalt met Kerst. Het is geschreven door Barend Last en Anouk Overman. Het is het tweede boek met de rode kater in de hoofdrol. Vorig jaar kwam Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas uit.

Het verhaal gaat over de kat Klaas. Hij heeft een fijn leven, samen met zijn vriendjes Mila en Max. Op een dag moet zijn mand plaatsmaken voor een kerstboom. Klaas voelt zich niet meer welkom en loopt weg. Per ongeluk raakt hij verdwaald. Hij begint aan een avontuur terug naar huis, langs allerlei plekken waar Kerst gevierd wordt. De vraag is natuurlijk of hij zijn thuis zal terugvinden.

„Het Sinterklaasboek was een groot succes, dus vandaar dat ze er nog een wilden, voor Kerst. Het is gemaakt door de mensen van de Voorleeshoek. Zij hebben het verhaal geschreven en ik heb de tekeningen gemaakt. Zo simpel is het” zegt Esselink. Hij vindt het weer een heel leuk verhaal en over zijn tekening is hij ook tevreden.

Inspiratie uit Steenwijkerwold

Géwout Esselink heeft in het vorige verhaal de Stationsstraat in Steenwijk in zijn tekeningen verwerkt. Dit keer heeft hij inspiratie gevonden in het hervormde kerkje van Steenwijkerwold. Het komt meerdere keren terug in het prentenboek, waar veel valt aan te wijzen en te ontdekken tijdens het voorlezen. Het zit vol met details die het verhaal over Klaas de kat ondersteunen. „Je stopt in een verhaal altijd dingen van jezelf.” Hij hoopt ook op sneeuw deze winter, zoals hij het in het verhaal heeft getekend.

Zijn tekeningen maakt hij met potlood, pen en inkt en aquarelverf. Digitaal tekenen is niets voor hem. „Dat wil ik ook niet” zegt hij. „Het mooiste vind ik dat je aan een tekening kan zien dat het getekend is, alle fouten die ik maak, dat is helemaal niet erg, dan krijg je je eigen handschrift. Het hoeft niet allemaal gelikt te zijn. Ik hou van tekenen, dus wat moet ik dan met die computer? Van jongs af aan teken ik, en dat blijf ik ook doen.”