Nieuwe expositie Het Dier in Hildo Krop museum

Opening expositie Hildo Krop Het Dier. Wethouder Trijn Jongman en Wim Heij.

Opening expositie Hildo Krop Het Dier. Wethouder Trijn Jongman en Wim Heij. Foto: Sieb van der Laan

Trijn Jongman, wethouder van Kunst en Cultuur, heeft maandagmiddag de expositie Hildo Krop Het Dier geopend. Dit gebeurde met het in ontvangst nemen van het tiende (!) Krop-boek met de gelijknamige titel (tevens op te vatten als de bij de tentoonstelling behorende catalogus).

Tijdens de eerste sluiting van het museum (maart 2020) vanwege de corona-pandemie zijn twee bestuursleden van het museum op zoek gegaan naar de plaats van het dier in het veelzijdige oeuvre van de in Steenwijk geboren beeldhouwer Hildo Krop.

Vertrekpunt van dit onderzoek was de eigen collectie van het Hildo Krop Museum omdat men mede voor ogen had met de resultaten van het researchwerk (indien mogelijk) naast deze boekuitgave tevens ideeën en materiaal te verzamelen voor een expositie met hetzelfde onderwerp.

Die dubbelslag is gelukt: met als zichtbaar resultaat een rijk geïllustreerd boekwerk en een verrassende tentoonstelling over een onderwerp uit Krop zijn omvangrijke oeuvre waar, voor zover wij hebben kunnen nagaan, nog nooit expliciet aandacht voor is geweest.