Nieuwe inwoner Marja Stuiver meteen lid van zwerfafvalteam

Marja Stuiver aan de slag.

Marja Stuiver aan de slag. Foto: IK BEGIN!

Marja Stuiver (60) woont met veel plezier sinds dit voorjaar in Steenwijk. Om haar irritatie over het zwerfafval in haar nieuwe woonplaats om te zetten in iets positiefs stapte ze binnen bij het informatiepunt ‘Duurzaam Doen’, waar ze toevallig voorbij kwam. Enthousiast gemaakt heeft ze zich aangesloten bij de groep die elke derde zaterdag van de maand aan de slag gaat om Steenwijk schoner te maken.

De gezamenlijkheid daarvan vindt ze plezierig, ze lopen twee aan twee een opruimroute en beginnen en eindigen met koffie/thee. Hilda Knol is de coördinator van het actieve zwerfafvalteam. De ervaring van de deelnemers is dat schone plekken langer schoon blijven en dat stemt tevreden en vrolijk.

App is handig hulpmiddel

HelemaalGroen wordt op https://www.ik-begin.nu/projecten/zwerfafvalteam/ genoemd als handig hulpmiddel bij het opruimen en daar is Marja het roerend mee eens. Al vergeet ze de app wel eens aan te zetten en doet ze dat soms pas halverwege haar ronde. Ze vindt het een leuke uitdaging om Steenwijkerland wat hoger op de HelemaalGroen ranglijst van meest opgeruimde gemeenten te krijgen. Omdat ze best vaker wil rapen dan één keer per maand gaat ze in de tussentijd graag alleen op pad. Een grijper, zakken, handschoenen en een hesje kreeg ze via ‘Duurzaam Doen’ van de gemeente. Ze geniet van de mooie ontmoetingen onderweg. Haar gevulde zakken haalt de gemeente na een telefoontje keurig bij haar thuis op. Een van haar favoriete plekken om op te ruimen is Park Rams Woerthe.

Hoe werkt HelemaalGroen?

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de bijna 11.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. ( www.helemaalgroen.nl ).

In 2022 zijn nu al 180.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

1576 kilometer schoon in Steenwijkerland

De gemeente Steenwijkerland telt nu 31 deelnemers bij ANBI stichting HelemaalGroen, zij maakten dit jaar al 1576 kilometer schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt ruim 1% van alle inwoners (484) de app en is al 18.174 km geregistreerd opgeschoond.