Nieuwe wijkagent Berry van der Heide prijst sociale controle in West: 'Echt geen spijt dat ik in deze functie ben gestapt'

De nieuwe wijkagent is op zijn mountainbike na een maand of vier al een vrij bekende verschijning in het straatbeeld van Steenwijk West. Hij groet, maakt hier en daar een praatje, en lijkt al aardig ingevoerd en geaccepteerd in de wijk. De 31-jarige Berry van der Heide zocht wat meer diepgang in het politievak, en lijkt dat te hebben gevonden. „West is een bijzondere wijk om te werken. Best een uitdaging. Want ook in deze wijk zijn de problemen soms vrij complex.”

Wijkagent Berry van der Heide heeft zijn draai al aardig gevonden in Steenwijk West.

Wijkagent Berry van der Heide heeft zijn draai al aardig gevonden in Steenwijk West. Foto: Sieb van der Laan

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Berry zijn koperen jubileum, oftewel twaalf en een half jaar dienstverband, bij de politie er al bijna opzitten. In 2009 draaide ik voor het eerst mee bij de afhandeling van incidenten in Staphorst en Zwartewaterland. Twee jaar later ging ik datzelfde werk doen in Steenwijkerland.”

Na een reorganisatie bij de politie kwam Van der Heide in 2015 definitief in deze gemeente werken. Daarbij kwam in 2017 voor het eerst de functie van wijkagent in beeld. „Dat was ik vier jaar lang in het buitengebied, Oldemarkt, Paasloo, Ossenzijl, Kuinre, Scheerwolde en omgeving.” Politieagent of agente worden is nog steeds de droom van veel jonge kinderen. „Bij mij was dat niet anders. Ik heb als jongetje altijd gezegd dat ik bij de politie wilde. Boevenvangen leek me spannend. Dat beeld van de politie is bij mij wel wat verandert, al heb ik al best veel boeven gevangen.”

Van dorpen naar de stad

Van de dorpen naar Steenwijk West, leek Berry een overstap naar een wat complexere, drukkere en uitdagender functie. „In West heb je, net als elders, bepaalde straten waar met enige regelmaat wel wat aan de hand is. Er zijn best wel conflicten. Dan wordt van ons als politie ook zichtbaar en hoorbaar iets verwacht. Soms veroorzaakt één persoon in de straat overlast waar meerdere bewoners last van hebben. En dan kan er een incident ontstaan. We proberen vaak met steun van hulporganisaties mensen te begeleiden, en zo te voorkomen dat ze in hun oude fout vervallen. En je krijgt ook in deze wijk wel te maken met uithuisplaatsing van minderjarige kinderen. Daar zitten hele schrijnende gevallen tussen.”

De eerste maanden heeft Berry van der Heide veel tijd geïnvesteerd in contacten leggen met allerlei organisaties in de wijk. Geert Kremer opvolgen is nog niet zo eenvoudig. „Die kende iedereen in de wijk, en ook de ouders, opa’s en oma’s. Iedereen kende hem ook. Geert was een graag geziene man in de wijk.”

‘Een echte volksbuurt’

Berry is ook geen onbekende meer. „West is van origine een echte volksbuurt. Dat is nog wel zo. Het zijn over het algemeen hele sociale mensen, die voor elkaar klaar staan. Dat is mooi om te zien. Denk bijvoorbeeld aan zo’n project als de wijkwerkplaats. Een prachtig initiatief.” De sociale controle is groot. „Als ik op mijn fietsje door de wijk rijd zie ik soms hier en daar de gordijnen bewegen. Ze zien je wel, denken waar gaat hij naartoe, en houden de straat in de gaten.”

Hij praat met een lach over de verhalen van voorgangers. „Ik hoorde weleens dat je vroeger op moest passen als je door Steenwijk West reed. Mensen spreken me wel aan, maar ik kan fluitend door de wijk hoor. Ik zeg tegen de mensen ook eerlijk en direct hoe ik ergens over denk, dan weten ze wat ze aan je hebben. Dat werkt volgens mij ook het beste. Mensen met een hulpvraag accepteren je snel. Bij anderen moet je meer tijd investeren om vertrouwen te krijgen.” Veel bewoners vinden een vast aanspreekpunt wel prettig. „Je weet dan bij wie je moet zijn om je verhaal te doen.”

Jeugdproblematiek

Van der Heide wil zich graag inzetten voor de jeugdproblematiek in de wijk. „Een betere toekomst voor de jeugd is heel belangrijk.” De coronatijd heeft zijn sporen nagelaten. „Ze hebben veel thuis moeten zitten. Dat reageer je soms ook op elkaar af. Lange tijd was horeca en middenstand ook gesloten. Onderwijs was alleen vanuit huis, en uitjes mochten plotseling niet meer.” Ook in West zorgt de jeugd weleens voor overlast. „Zo worden er vernielingen gepleegd bij de Zuidwester en het nabijgelegen schoolplein. Daar hangen ze veel rond. Ook bij de Ruxveense Vijver zijn dingen kapot gemaakt. Onder meer prullenbakken.”

Berry kan dat niet begrijpen. „Dan denk ik waarom nou? Mensen in de buurt klagen over dit soort zaken, en bellen ons. De jeugd verpest het zo voor zichzelf. Want wij gaan daar dan naartoe, met alle gevolgen. Een heel gedoe.” Zelf maakt hij regelmatig een praatje met de hangjeugd, ook wel in park Rams Woerthe. „Wat ze doen is niet altijd negatief. Ik geef ze ook weleens een compliment. Echt geen spijt hoor dat ik in deze functie ben gestapt.”