Nieuwe wisselexpositie in museum 't Olde Maat Uus

Schilderij Dirk Twaalfhoven, onderdeel van de wisselexpositie in 't Olde Maat Uus in Giethoorn Foto: Aangeleverd

In museum ‘t Olde Maat Uus in Giethoorn is vanaf zaterdag 29 oktober een nieuwe wisselexpositie te zien. Thema van de tentoonstelling is ‘Dirk Meijer & Dirk Twaalfhoven schilderen Giethoorn’. Er is ook werk te zien van beeldhouwer Janno Petter.

Dirk Meijer (1890-1975) werd opgeleid als onderwijzer en stond 36 jaar voor de klas aan de Noorderschool in Giethoorn. In zijn vrije tijd was hij een verdienstelijk kunstschilder, schrijver en fotograaf. In het dorp en de prachtige omgeving vond hij onuitputtelijke inspiratie. Hij speelde ook nog toneel, bij rederijkerskamer ‘Bilderdijk’. Meester Meijer zette aandoenlijke schetsjes in de poëziealbums van schoolmeisjes, maakte forse olieverven voor aan de muur en was vaardig in het tekenen met pen en inkt. Hij toonde zich een veelzijdig mens, die bij generaties Gietersen goede herinneringen heeft achtergelaten.

Schoenmaker

Dirk Twaalfhoven (1896-1990) was schoenmaker in Nieuwkoop. Kunstschilder Abraham Segaar, die zijn artistieke gaven herkende, gaf hem goede raad en liet hem kennis maken met Giethoorn, waar Dirk zijn verdere leven bleef wonen en werken. Hij had het niet breed en moest zijn kunst wel eens in cafés ophangen om wat te kunnen verkopen. Hij schilderde dan soms seriewerk met een zuinige techniek. In andere, meer uitgewerkte doeken liet hij zien dat hij best bedreven was en getalenteerd. Hij had een herkenbare stijl, waarbij zijn punters ogenblikkelijk opvielen. Desondanks werd hij, buiten de adressen in het land waar zijn werk aan de wand hing, nauwelijks bekend. De schilderijen op de expositie zijn deels afkomstig uit de collectie van Museum Giethoorn, aangevuld met werken in bruikleen uit particuliere collecties.

De expositie is van 29 oktober tot 2 april 2023 te bezichtigen in de Hendrik Maatzaal van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus aan het Binnenpad. Het museum is gedurende deze periode op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag geopend en in de schoolvakanties dagelijks, uitgezonderd eerste en tweede Kerstdag en Oudejaarsdag.

Nieuws

menu