Nog drie aanhoudingen in zaak omgekatte voertuigen in Steenwijk

Bij Truckwash trof de politie omgekatte voertuigen aan. Foto: NDC Mediagroep

De Districtsrecherche IJsselland heeft vier verdachten aangehouden en gehoord in een onderzoek naar gestolen auto’s en bestelbusjes in Steenwijk. Agenten troffen de onderdelen van de auto’s en bestelbusjes op 20 november 2020 aan bij een bedrijf aan de Oostermeentherand. Er is die dag een 23-jarige man uit Meppel aangehouden. Onderzoek heeft naar nog drie verdachten geleid.

Het bedrijf kwam bij de politie in beeld na een tip over een gestolen auto die zich op het terrein zou bevinden. Agenten troffen de betreffende auto aan, maar dat bleek niet het enige. In totaal trof de politie er onderdelen aan van 10 bestelbusjes, één boot met trailer en een auto. Alle voertuigen bleken te zijn omgekat. Bij omkatten wordt de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto gebruikt. Het gestolen voertuig krijgt dan het voertuigidentificatienummer en soms nog andere identiteitskenmerken van dat schadevoertuig.

Herkomst onderdelen

Dezelfde dag is een verdachte aangehouden op verdenking van diefstal. Hij is in afwachting van het onderzoek heen gestuurd. De Districtsrecherche IJsselland is vervolgens een onderzoek gestart naar de herkomst van de gestolen auto’s en bestelbusjes. Dat onderzoek nam veel tijd in beslag omdat de herkomst van alle aangetroffen onderdelen onderzocht moesten worden. Daarvoor moest er onder andere contact worden gezocht met de fabrieken waar de auto’s vandaan kwamen.

Afgelopen week heeft de recherche nog drie verdachten aangehouden en verhoord. Twee mannen van 32 en 33 jaar uit Zwolle worden verdacht van heling, diefstal in vereniging en het omkatten van voertuigen. Een 44-jarige man uit Zwolle wordt verdacht van betrokkenheid bij slechts één van deze zaken.

Hiermee wordt het onderzoek afgerond. De diefstal van de voertuigen wordt via de verzekeringsmaatschappijen afgewikkeld. Vanwege het omkatten van de voertuigen kunnen ze niet meer terug naar de eigenaren.

Nieuws

menu