ONTZETtend feest met 16e eeuwse markt

Woensdag is er een 16e eeuwse markt. Foto: Steenwijk Vestingstad

Het laatste Vestingfeest van dit jaar wordt afgesloten met het ‘ONTZETtend’ feest. We gaan woensdag 25 augustus terug naar de jaren 1581 en 1592 toen Steenwijk het Spaanse beleg wist te doorstaan.

Na vier maanden strijd geven de vijandige troepen op en druipen af. De inwoners zijn uitzinnig van vreugde en vieren groots feest. Een bijzondere geschiedenis die tijdens het Vestingfeest extra aandacht krijgt. Iedereen, jong en oud, kan dit meebeleven.

Terug naar 500 jaar geleden

Anno 2021 wordt de Markt in Steenwijk omgetoverd tot een 16de eeuwse markt. Hier waan je je in het leven van 500 jaar geleden. Verschillende toneelgroepen zoals De Slag en de Stoot), troubadours en ambachtslieden zorgen voor vermaak. De smid, touwslager, pottenbakker, papierschepper, boekbinder en de houtsnijder geven geheel in stijl allerlei demonstraties en er zijn verschillende proeverijen. En: het ‘Wesen van Saeftinge’ is te vinden op de Markt.

Troubadours, narren en excercities

Uiteraard mag de Scutterie van St. Clemens deze dag niet ontbreken. Onder aanvoering van Johannes van den Kornput geven zij om 11.00 uur het startsein door het hijsen van de vlag en het uitvoeren van exercities. Ook in de winkelstraten is er volop vertier. Het muzikale ‘Gheselscap Goet ende Fyn’ zorgt voor vrolijke klanken, Fabela de muzikale nar speelt op de luit en neemt zijn kleine stokhondje mee en waarzegster Madame Roza geeft een mysterieus kijkje naar de toekomst.

Het unieke verhaal van de Vestingstad Deze feestelijke dag wordt mede georganiseerd door Stichting Steenwijks Ontzet, De Scutterie van Sint Clemens en de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken. Afgelopen maanden is er een mooie samenwerking ontstaan tussen deze partijen en de organisatie van Steenwijk Vestingstad. Met elkaar is geprobeerd om het bijzondere verhaal van Steenwijk te vertellen en onderdeel te maken van de Vestingfeesten. De ervaringen zijn positief en deze samenwerking gaat zeker een vervolg krijgen. Het actuele programma wordt gepubliceerd op www.steenwijkvestingstad.nl.


Vast programma

· Kinderrommelmarkt vanaf 7.30 tot 12.00 uur – locatie bij de Grote Kerk

· 11.00 uur opening door de Scutterie van St. Clemens

· Live muziek en entertainment

· Torenklimmen

· Audiotour ‘Verhalen in de Kop’

· Wandeling over de stadswallen

· Vestingdienst

Tourist Info Punt in de Stallen van Spijkervet

Een plattegrond met beleefkaart, informatiefolder en een magazine met allerlei leuke tips en weetjes, wandel- en fietsroutes en de ‘Verhalen van Steenwijk’ zijn gratis af te halen bij het Tourist Info Punt in de Stallen van Spijkervet, Kalverstraat 11 in Steenwijk. Welkom in de Vestingstad!

Nieuws

menu