Ondernemers en omwonenden vrezen nog meer overlast van nieuwe palletblokjesfabriek in biomassacentrale aan Dolderweg. ‘We willen de bouw stilleggen’

Er is een werkgroep van ondernemers van bedrijventerrein Dolderkanaal, een aantal inwoners van Tuk en bewoners van de woontorens Poseidon en Neptunus opgericht, die tot doel heeft de bouw van de nieuwe palletblokjesfabriek in de biomassacentrale aan de Dolderweg stil te leggen. Ze ervaren veel overlast: stank, meer lawaai en houtstof dat neerdaalt en vragen zich af of de houtstof een gevaar voor de gezondheid is.

De fabriek aan de Dolderweg in Steenwijk.

De fabriek aan de Dolderweg in Steenwijk. Foto: Wilbert Bijzitter

De biomassacentrale van IceBear draait momenteel vanwege een schaarste aan lokale biomassa niet op volle kracht. Daarnaast gebruikt de nieuwe productielijn een groot deel van de opgewekte stroom, zodat minder wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. IceBear gaat zich naast het opwekken van groene energie toeleggen op de productie van palletklossen. Sinds begin dit jaar wordt proef gedraaid met de nieuwe fabriek. De gemaakte palletklossen worden gebruikt in een houten transportpallet, niet te verwarren met pellets.

Schadelijk?

Nieuws

menu