Oosterse sferen op de Markt in Steenwijk als zakdoek voor verdriet niet doorgaan pasar: 'Leuk, maar het kan niet in de schaduw staan van vijfdaagse' (met video)

Oosterse sferen op de Markt in Steenwijk. De geur van gebakken bananen, saté, broodjes bapao en tal van andere smakelijke Indische gerechten hangt boven het plein. Ook kunnen de echte liefhebbers de geur van wierook inhaleren. En op zo’n dag kom je in Steenwijk altijd een vrolijke Cola Bleeker tegen. Hij is organisator van de Indische Markt, een alternatief voor de jaarlijkse vijfdaagse Pasar Malam. „Want die mag voor het tweede jaar op rij niet vanwege de coronaregels”, zegt Bleeker.

Ook de sfeervolle ééndaagse markt kent zijn beperkingen. „Want alle lekkernijen op deze dag zijn ‘to go’. Je moet het dus zo vanuit de pan mee naar huis nemen. Hier even op een stoeltje zitten eten mag niet, want het is een doorloopevenement”, zo is de uitleg. „We hebben alles goed met gemeente en Steenwijk Vestingstad doorgesproken. Ze wilden toch graag dat we vandaag kwamen. Nou op deze manier mag het.”

Een echte Pasar Malam, in Steenwijk altijd een topevenement, ligt alweer twee jaar achter ons. „Ja, het is een gemis. De formule is lekker eten, dansen en swingen op livemuziek. Dat mag niet. En zitten bij onze muziek gaat je niet lukken”, klinkt het lachend. Veel ondernemers hebben het zwaar. „Zeker ook in onze branche. Zonder steun van het Rijk zouden ze het niet redden. Veel bands en andere artiesten mochten na lange tijd weer oefenen. Er was zelfs even hoop op optredens. Maar nu de pasars niet mogen lijkt dat ook weer ver weg.” En Steenwijk zit in het ‘pasar hart’ van velen. „Mensen uit alle streken van het land komen naar hier. Steenwijk heeft niet de grootste pasar, maar wel de leukste.”

‘Blij met alternatief’

Bleeker is wel blij met het alternatief. „We mogen weer wat, zijn we erg gelukkig mee. Vanmorgen ben ikzelf al om half vijf uit Almere vertrokken. Gelukkig lacht de zon ons vrolijk toe, en kunnen we er met elkaar een mooie dag van maken. Al is het dan effe anders dan we gewend zijn. Ik ben al twaalf jaar werkzaam op de Markt van Steenwijk tijdens de pasar. We komen hier graag.”

Naast eten is er van alles te koop met zeg maar een Oosterse inslag. Bonsai boompjes, kleding, wandkleden, spreien en snuisterijen. „Lekker druk, een stuk drukker dan vorige week”, zegt coördinator Vestingfeesten Arnold Struik. „Wel veel vakantiegangers, want ik heb weinig echte Steenwijkers gezien vandaag. Zeker leuk, al kan dit natuurlijk niet in de schaduw staan van onze echte pasar malam. Aan de andere kant mogen we blij zijn dat we van de gemeente weer wat mogen organiseren.”

‘Geld van Ome Jan’

„We gingen op vakantie van het geld van Ome Jan”, zo klinkt het stemgeluid van Willeke Alberti uit de radio van de dekbeddenverkoper in de Oosterstraat. Hij zingt zelf uit volle borst mee, en swingt achter de kraam. Dat is nog net binnen de regels. Voorin de Woldpromenade gaat het er een stuk rustiger aan toe. Daar staan Iris en Hilligje uit de Noordoostpolder met hun kraamvol babyspulletjes en andere cadeauartikelen. „We zijn goede collega’s die werken in de kinderopvang. De verkoop van deze spulletjes zijn we erbij gaan doen. Eerst alleen online, vanwege corona konden we ook niet op een markt staan. Vandaag kan dat wel, onze eerste markt. We zien het als een soort probeerdag. Kijken of we het leuk vinden.” De moeder van Hilligje komt uit Steenwijk. „Zo heb ik hier als kind de Elfduizendmarkt wel meegemaakt. Leuk om nu zelf een keer achter een kraam te staan. Ik woon nu in Emmeloord, en Iris in Ens.”

Drukke kinderrommelmarkt

De kinderrommelmarkt op kleedjes rond de Sint Clemens is nu wel druk. „We wisten vorige week niet dat het doorging”, is een aantal keren hoorbaar. Velen waren er woensdagmorgen al rond acht uur. Waaronder de zusjes Lianne en Sandra Vos, met hun kinderen Chris, Timo en Max. En de zaken gaan goed. „Veel speelgoed opgeruimd op slaapkamers en zolder. We hebben al auto’s, spelletjes, lego en puzzels verkocht. We gaan elk jaar een paar keer staan, dan is het meeste wel verkocht”, zo is de ervaring. En dat levert de jongens zakgeld op. Timo heeft al een doel voor de inkomsten. „Ik wil graag een spelcomputer kopen. Ja, ik ben een echte gamer.”

Fantastisch optreden

De band Lemonade gaf het parkconcert in Rams Woerthe woensdagavond kleur. Het optreden was ook als limonade, fris en fruitig. Uitverkocht, en dat verdiende de band ook. Het repertoire is heerlijk veelzijdig: van Hollands tot Engelstalig, zoet en wat ruwer, oud en modern. Listen to the Music van de Doobie Brothers is een heerlijke meezinger en je kunt er prima op dansen. Dat laatste mocht alleen voor de eigen stoel vanwege de coronaregels. „Lekker meezingen, zodat ze het in Steenwijkerwold nog kunnen horen”, zo was de boodschap vanaf het podium.

En ook Hazes passeerde de revue. ‘Zij’, of in dit geval ‘hij’ gelooft in mij’, zo klonk het uit de mond van zangeres Jieja van Buiten. Ook schakelen naar ABBA ‘ Mama Mia ’ en het wat ruigere ‘Like the way I do ’ van Melissa Etheridge bleek geen probleem. En ook Frank Molenkamp ‘Het is een nacht van Guus Meeuwis’ heeft een prima stem. Niks mis mee. Zelfs ‘ Little Green Bag ’ van George Baker werd nog even van stal gehaald. Heerlijk concert, lekker zo doorgaan.