Oosterveen & De Groot stopt met dossier IceBear

De fabriek aan de Dolderweg in Steenwijk. Foto: Wilbert Bijzitter
Dat was al eerder bekend gemaakt na een gesprek tussen klachtencommissie ‘Stop Overlast IceBear Steenwijk’ en wethouder Bram Harmsma vorige week dinsdag.
Oosterveen & De Groot komt nu met deze verklaring omdat zij er waarde aan hecht transparant te zijn richting de omwonenden, het bedrijf en de gemeenteraad, zo schrijft het bureau in een persbericht.
Het adviesbureau is door de gemeente Steenwijkerland ingehuurd om juridisch te adviseren in dit dossier dat gaat over een biomassacentrale en palletblokkenfabriek te Steenwijk. Fleuranne de Groot: „Onlangs hebben wij ons adviesrapport aan het college uitgebracht. Het rapport hebben wij samen met deskundigen aangaande lucht en geluid van milieukundig adviesbureau TAUW opgesteld. Wij hebben de juridische situatie in beeld gebracht. Het doet ons deugd dat onze adviezen nagenoeg integraal door het college zijn overgenomen. Je zou kunnen zeggen dat onze opdracht op dit moment inhoudelijk is afgerond.”
Objectiviteit
De opdracht loopt formeel nog tot eind maart, maar toch heeft Oosterveen & De Groot besloten nu te stoppen. Daarover zegt Douwe Oosterveen: „De afgelopen periode hebben we gemerkt dat onze inzet tot vragen leidde. Omwonenden waren in de veronderstelling dat we eerder aan dit dossier gewerkt hadden. Dat leidde bij hen tot twijfel over onze objectiviteit. Onterecht, want destijds hebben wij geen van beiden, op welke manier dan ook, gewerkt aan het dossier IceBear. Objectiviteit en deskundigheid staan binnen ons bureau hoog in het vaandel. Ook van gemeentezijde was er geen enkele aanleiding om daaraan te twijfelen.”
Klachtencommissie: ‘toch belangenverstrengeling’
Toch twijfelt de klachtencommissie aan de objectiviteit, die vervolgens op het persbericht van Oosterveen & De Groot reageert. „IJbeer (nu IceBear) zit daar al vanaf 2016. Oud-wethouder Douwe Oosterveen was toen betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein. Daardoor is hij betrokken geweest bij alles wat daar speelde. Dit wordt nu ontkend, maar de feiten spreken voor zich. Ook Fleuranne de Groot is betrokken geweest bij dit bedrijventerrein. Op het terrein dat IceBear nu gebruikt als opslag van houtsnippers stond toen een shredder van Hellinga, die daar de snippers maakte, die verwerkt werden in de energiecentrale. De shredder mocht daar volgens het bestemmingsplan niet staan. Omwonenden wonnen deze rechtszaak. Fleuranne de Groot was in dit proces betrokken als advocaat bij de gemeente en werkte de bewoners enorm tegen in de strijd om de shredder weg te krijgen. Er is dus wel degelijk belangenverstrengeling”, zegt André Otten van de klachtencommissie.
„Wij staan nu op een lijn met de gemeente om de overlast van IceBear weg te nemen. Het nieuwe geïnstalleerde filter is in werking, maar nog altijd is er stofuitstoot en de stankoverlast is toegenomen. Wij gaan er dan ook vanuit dat wij samen met de gemeente tot snelle uitvoering kome van de nodige stappen om de overlast volledig te stoppen.”