Opel wil met Rocks-e binnenstad veroveren

De Opel Rocks-e wordt gekenmerkt door een eigenzinnig en robuust design. Foto: Opel
De Rocks-e is het antwoord van Opel op de toenemende behoefte aan individuele, duurzame mobiliteit in grote steden. Het merk richt zich met de Rocks-e onder meer op een jong publiek. Het wil ermee een brug slaan tussen een scooter en een stadsauto en is te rijden door bestuurders vanaf 16 jaar met een bromfietscertificaat of rijbewijs-B.
De volledig elektrische, compacte vierwieler met twee zitplaatsen is uiterst wendbaarheid en heeft een topsnelheid van 45 km/u. Met een lengte van 2,41 meter, een breedte van 1,39 meter (exclusief buitenspiegels) en een draaicirkel van slechts 7,2 meter laat de Opel Rocks-e zich uitzonderlijk gemakkelijk manoeuvreren door krappe straatjes en is geen enkel parkeervak te klein. Met ruim 63 liter bagageruimte bij de voetenruimte aan de passagierszijde, is de Rocks-e geschikt om, weliswaar, een beperkte hoeveelheid spullen te vervoeren. Er zijn ook bagagevakken achter de stoelen die ruimte bieden aan bijvoorbeeld een sporttas. Tevens is het in- en uitstappen in elke situatie eenvoudig dankzij de in tegengestelde richting opendraaiende portieren.
De elektromotor van de Opel Rocks-e produceert een continuvermogen van 8 pk en een piekvermogen van 12 pk tijdens accelereren. De topsnelheid van 45 km/u is in lijn met de EU-regelgeving voor lichte vierwielers. De 5,5 kWh-batterij is in ongeveer 3,5 uur volledig op te laden via een 220V huishoudelijk stopcontact (1,8 kW laadsnelheid) en biedt voldoende capaciteit voor een actieradius tot 75 kilometer. De bijbehorende laadkabel van drie meter zit permanent in het voertuig en kan, indien nodig, uit het passagiersportier worden getrokken als het stopcontact zich niet direct naast het voertuig bevindt. Voor optimaal gebruiksgemak levert Opel een optionele adapter om te kunnen laden bij een openbaar laadpunt.
De Opel Rocks-e wordt gekenmerkt door een eigenzinnig en robuust design. Een dat we al eerder zagen bij de Citroën Ami, waaraan de Rock-e nagenoeg identiek is. Stellantis, het moederbedrijf van Citroën, Opel, Peugeot en Fiat, heeft met de Ami nog geen stappen gezet in ons land. Renault durfde het jaren geleden met de Twizzy wel aan maar echt veel zien we die tweezitter niet in het straatbeeld. Compacte, elektrische modellen van andere modellen zijn er wel maar vaak boven de twintig mille geprijsd. De Dacia Spring , instapprijs rond negentienduizend euro, is daarop een uitzondering maar schiet qua veiligheid te kort, zo bleek onlangs tijdens Euro NCAP-tests.
De Rocks-e oogt koddig en speels mede door de tweekleurige look van de voor- en achterzijde in combinatie met het nieuwe Opel Vizor-familiegezicht. Led-koplampen, led-knipperlichten én een panoramisch dak zijn standaard op alle varianten. De uitvoeringen Klub en Tekno zijn opvallender. Deze versies zijn voorzien van ‘x-Style’-wielkappen en zwarte strepen op de portieren. Andere blikvangers zijn de grijze carrosserie van de Rocks-e Klub en de gele skidplates van de Rocks-e Tekno. De kleurenschema’s worden voortgezet in het interieur, met opbergnetten en haken voor boodschappentassen in dezelfde kleuren, evenals grijze of gele inzetstukken rond het instrumentarium en de middenconsole. Zelfs de naden van de vloermatten hebben dezelfde karakteristieke kleur. De cockpit is overzichtelijk. De rijsnelheid, rijmodus (Drive, Neutral, Reverse), status van de batterij en actieradius worden weergegeven op een beeldscherm. Met een smartphonehouder op de middenconsole en connectiviteitsmogelijkheden zijn de Rocks-e Klub en Rocks-e Tekno voorbereid op infotainment.
Nederland is na Duitsland het tweede land waar de Opel Rocks-e op de markt komt. Van het nieuwe instapmodel van Opel is nog geen definitieve prijs vrij gegeven.