Open Dag Afscheidshuys: ‘Ik wil niet dat mensen achteraf denken: Had ik maar…’

Uitvaartbegeleider Richard Krist hield zaterdag open huis in zijn Afscheidshuys. Foto: Wilbert Bijzitter

Anderhalf jaar geleden is Richard Krist al begonnen met Richard Krist Uitvaartbegeleiding. Vanwege coronaperikelen kan hij afgelopen zaterdag een Open Dag organiseren in zijn Afscheidshuys. Tientallen bezoekers nemen een gedrag in het monumentale pand aan de Koningstraat en laten zich informeren over wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart.

Vanuit het drukke centrum van Steenwijk, ervaren bezoekers aan de Open Dag een oase van rust als ze over de drempel van het Afscheidshuys stappen. Richard Krist heeft de ruimte sfeervol ingericht. Een tafel heeft hij gevuld met bloemstukken, een kastje met kaarsen en beschilderde stenen. De uitvaartbegeleider vertelt dat hij de Open Dag heeft georganiseerd om mensen het Afscheidshuys te laten zien. „Het blijft beladen voor veel mensen om bij een uitvaartondernemer binnen te stappen, maar in het Afscheidshuys is die drempel niet hoog. Het is belangrijk om je goed te laten informeren. Je kunt een uitvaart maar één keer goed doen. Ik wil niet dat mensen achteraf denken: ‘Had ik maar…”

Rouwkamers

Aan een paar bezoekers laat Krist de familiekamer zien in het gedeelte van het Afscheidshuys dat grenst aan de Waagstraat. „Deze richt ik voor de nabestaanden in zoals zij graag willen. Rustig en sereen of soms zelfs als een kroeg.” Een paar andere mensen nemen ondertussen een kijkje in de twee rouwkamers aan de linkerkant van het Afscheidshuys. Hierin kunnen overledenen opgebaard worden. Krist bedacht daarvoor de namen ‘Steenwieker Toren’ en ‘Rams Woerthe’. Hij legt uit: „Deze kamers geven de nabestaanden de gelegenheid bij de overledene te zijn, wanneer zij daar behoefte aan hebben. Een eigen sleutel geeft hen dag en nacht toegang tot het pand en de rouwkamers.”

Rouwfiets

Bij de ingang staat tijdens de Open Dag een grote bakfiets met in de laadbak een kist. Deze bakfiets is het eigendom van Wim Koning uit Groningen. Richard Krist heeft hem uitgenodigd om zijn bezoekers te laten zien dat het ook mogelijk is om een overledene te vervoeren in een ander vervoermiddel dan een rouwauto. „Op het onderstel van een bakfiets maakte ik een bak aangepast aan de lengte van een kist,” zegt Koning. „De fiets heeft een licht trapverzet, je fietst er zo de Woldberg mee omhoog!” In tegenstelling tot een rouwauto, mag een familielid de rouwfiets besturen. „Zo kun je zelf de laatste eer bewijzen.” Achter in het Afscheidshuys heeft Krist een alternatief neergezet voor een rijdende baar. „Dit is een zogenaamde loopkoets, waarmee nabestaanden zelf lopend hun dierbare tot aan het graf kunnen begeleiden.” De stalen loopkoets ziet er uit zoals houten koetsen uit vroegere tijden, met het verschil dat er geen paard aan te pas komt.

Goed goan

Terwijl Krist uitleg geeft over rouwdoeken, loopt Rita Hensens het Afscheidshuys binnen. „Ik kom even een bloemetje brengen uit waardering voor hoe Richard de uitvaart voor mijn vader heeft begeleid,” zegt de inwoonster van Wolvega. Ze vertelt dat ze ‘als een hert met grote ogen’ het Afscheidshuys binnenstapte. De uitvaartbegeleiding van Krist noemt ze ‘geweldig’. „Hij heeft alles van a tot z goed begeleid.” Krist reageert: „Het menselijke aspect is wat ik voor ogen heb. Het verdriet kan ik niet wegnemen, maar om de uitvaart hoeft geen zwarte rand te hangen.” Bij het vertrek kijkt een bezoekster nog even om. Op de rouwfiets ziet ze het krijtbord wat daarop bevestigd is. Krist schreef daarop: ‘Goed goan’.

www.afscheidshuyssteenwijk.com

Nieuws

Meest gelezen

menu