Open Huis en zaterdagavondconcert in de vernieuwde Grote Kerk Steenwijk: 'het hart van de stad'

De nieuwe ingang van de Grote Kerk. Foto Gerard Bolding

Bijna een jaar lang is gewerkt aan een ‘Nieuw Huis’ in de Grote- of St. Clemenskerk in Steenwijk. Reden hiervoor was om na het samen gaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in 2011, te gaan bouwen aan een kerkgebouw waarin beide geloofsgenootschappen zich thuis voelen. Het resultaat is nu voor iedereen te bewonderen tijdens het Open Huis op zaterdagmiddag 26 november of ‘s avonds tijdens de concertavond.

Niet alleen een ‘Nieuw Huis’ voor beide geloofsgemeenschappen, maar zeker ook met het idee om volgens de missie van de Protestante Gemeente er een open, bruikbare en fijne plek van te maken om te kunnen samenkomen. Een plek voor jong tot oud, lid of geen lid van de kerk, gelovig of niet gelovig. Niet alleen op zondag maar op alle dagen van de week. Door hiervoor ruimte te creëren, de toegankelijkheid en herkenbaarheid te vergroten, en de kerk door de week multifunctioneel te gaan gebruiken, is destijds de ambitie uitgesproken de Grote Kerk te maken als ‘het hart van de Stad’.

Na een jarenlange voorbereiding is begin 2022 dan eindelijk begonnen aan deze klus.
Aan de buitenkant is te zien dat er een nieuwe, moderne ingang is gerealiseerd, op de plaats waar in het verre verleden ook de oorspronkelijke ingang was. In de kerk valt direct de nieuwe zalenunit op, waarin alle activiteiten die tot nu toe in het verenigingsgebouw De Klincke plaats vonden, gehouden kunnen worden. Ook is een geheel nieuw kerkmeubilair aangeschaft, o.a. nieuwe stoelen en nieuwe attributen op het liturgisch centrum. Gezamenlijk geeft dit een heel andere look en eigentijdse uitstraling in de kerk.Nu de verbouwing ten einde is gekomen, wil de Protestantse Gemeente met gepaste trots het resultaat hiervan aan alle inwoners van Steenwijk laten zien. Daarvoor worden er een ‘open huis’ middag en een concertavond gehouden op zaterdag 26 november. Zaterdagmiddag kan van 13.00 tot 17.00 uur de kerk bezichtigd worden aan de hand van een korte rondleiding. Vrije in- en uitloop met ontvangst van een kopje koffie of thee. Zaterdagavond is er van 20.00 tot 22.00 uur een concertavond met een optreden van de zanggroep Vocal@Motion, en na een korte pauze een concert van Harold Kooy (piano), Adriaan Stoet (viool) en Dieuwertje Wanders (viool).

Beide optredens zijn zeker de moeite waard om naar te komen luisteren. De deuren van de kerk zijn vanaf 19.30 geopend. De toegang is gratis, evenals koffie bij de ingang en een drankje na afloop.

Nieuws

menu