Opperrabbijn Binyomin Jacobs bezorgd over oprukkend antisemitisme: 'Haat tegen Joden neemt almaar toe'

„Het antisemitisme groeit weer, het wordt weer salonfähig en kan weer openlijk bedreven worden”, zo sprak opperrabbijn Binyomin Jacobs gisteravond zijn bezorgdheid uit over toenemende haat tegen Joden. Hij deed dat op een bijeenkomst van de Stichting Stolpersteine Steenwijk in De Klincke.

In 1941 gaf een Joodse inwoner van Steenwijk twee koperen vijzels in bewaring bij bakker Hansma aan de Woldstraat (nu Woldpromenade). Hansma bewaarde ze trouw maar na de bevrijding meldde niemand zich. Klaas de Jong, voorzitter van de stichting Stolpersteine Steenwijk, overhandigde gisteravond in De Klincke op verzoek van de familie Hansma de voorwerpen aan opperrabbijn Binyomin Jacobs die ze in zijn huis ten toon zal stellen ter herinnering aan zijn moeder Lien de Leeuw. en zijn Steenwijker voorouders want er zijn vele generaties De Leeuw in Steenwijk geboren en overleden.

In 1941 gaf een Joodse inwoner van Steenwijk twee koperen vijzels in bewaring bij bakker Hansma aan de Woldstraat (nu Woldpromenade). Hansma bewaarde ze trouw maar na de bevrijding meldde niemand zich. Klaas de Jong, voorzitter van de stichting Stolpersteine Steenwijk, overhandigde gisteravond in De Klincke op verzoek van de familie Hansma de voorwerpen aan opperrabbijn Binyomin Jacobs die ze in zijn huis ten toon zal stellen ter herinnering aan zijn moeder Lien de Leeuw. en zijn Steenwijker voorouders want er zijn vele generaties De Leeuw in Steenwijk geboren en overleden. Foto: Wilbert Bijzitter

Jacobs is actief betrokken bij de strijd tegen het oprukkende antisemitisme zowel in Nederland als in Europa. Hij is voorzitter van het internationale Joodse comité voor bestrijding van antisemitisme in Europa. Jacobs was uitgenodigd om een lezing te houden over het hedendaags antisemitisme. Even eerder op de avond was hij aanwezig bij de onthulling van de Stolperstein voor Martha Culp voor haar ouderlijk huis aan de Noordersingel. Culp is in 1944 in het vernietigingskamp Auschwitz om het leven gebracht door de Nazi’s.