Oud RSG-leerling Merlijn Twaalfhoven lid van Academie van Kunsten

Merlijn Twaalfhoven. Foto: Jelmer de Haas
Hiermee vindt hij erkenning voor een eigenzinnige loopbaan. Al tijdens zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, verliet hij gebaande paden. Hij ontwierp muziekprojecten op ongewone locaties waarin omgevingsgeluid samenvloeide met muziek. Daarbij vermengde hij verschillende stijlen en bracht professionals en amateurs samen. Vaak kreeg het publiek een actieve rol en kon meezingen of werd geblinddoekt.
Twaalfhoven werkte in gebieden met grote spanningen en politieke uitdagingen zoals Syrië, Jordanië, Palestina, Brazilië en de VS. Ook werkte hij met gerenommeerde musici zoals het Kronos Quartet, Tokyo Symphony Orchestra en het Residentie Orkest. Na talloze muziek- en theaterprojecten in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en de natuur, ziet Twaalfhoven zichzelf als creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen. In zijn boek Het is aan ons laat hij zien hoe elk van ons de mindset van een kunstenaar kan activeren en daarmee een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen. Twaalfhoven ontving in 2011 een UNESCO-award als ‘Young Artist for intercultural dialogue between the Arab and Western worlds’ en werd genomineerd voor de Amsterdam Prijs voor de Kunst.
De Akademie heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het bevorderen van de interactie tussen de kunsten onderling, de kunst en de maatschappij en tussen wetenschap en kunst.
‘Bijzondere erkenning’
Merlijn Twaalfhoven was verrast door de uitnodiging: „Ik begeef me vooral buiten de gangbare paden van de kunst en veelal buiten de spotlights van de grote podia. Het is bijzonder dat mijn werk op deze wijze wordt erkend.” Twaalfhoven wil met zijn lidmaadschap de rol van kunst vergroten bij de grote vraagstukken van nu: „Klimaatverandering, ongelijkheid en de opmars van kunstmatige intelligentie stellen ons voor ongekende uitdagingen. Hoe wij ons verhouden tot elkaar, tot de technologie en tot het leven zelf zal ingrijpend moeten veranderen. Daarvoor is een kunstenaarsmindset nodig, zodat we met verbeeldingskracht, schoonheid en spel kunnen werken aan verhalen en beelden die ons laten ervaren hoezeer alles verbonden is met elkaar, en welke verantwoordelijkheid onze generatie heeft om een duurzame wereld te realiseren”, Aldus Twaalfhoven.
De Akademie van Kunsten krijgt zes nieuwe leden. Naast Twaalfhoven treden ook Moniek Merkx, Michael Tedja, Patricia Kaersenhout, Jolanda Spoel en Lotte de Beer toe. Het gaat om vooraanstaande kunstenaars uit alle kunstdisciplines zoals de muziek, beeldende kunst, toneel en literatuur. Leden van de Akademie van Kunsten worden gekozen op grond van nominaties. De nieuwe leden worden op 26 augustus 2021 geïnstalleerd in het Trippenhuis in Amsterdam.