Oud-Steenwijkse Merel Pit hoofdredacteur Architect

Steenwijk De in Steenwijk opgegroeide Merel Pit is sinds begin dit jaar hoofdredacteur van architectuurplatform de Architect. Zij is de opvolger van Harm Tilman, die 18 jaar leiding gaf aan de Architect en met pensioen is gegaan.-

De 39-jarige Merel Pit is in Steenwijk/Tuk opgegroeid, nadat zij in 1991 met haar ouders vanuit haar geboorteplaats Raalte naar de Kop van Overijssel was verhuisd. Zij vervolgde na nog korte tijd het basisonderwijs aan School B te hebben voltooid haar opleiding aan RSG Tromp Meesters, waar zij Havo-eindexamen deed. Haar volgende stap was het VWO aan het Deltion College in Zwolle, waarna ze ging studeren aan de TU in Eindhoven. In 2008 studeerde ze cum laude af als architect. Merel Pit werkte daarna als architectuurjournalist, redacteur en docent en begon haar carrière als vakredacteur bij de Architect, toen nog onderdeel van Sdu Uitgevers. In 2013 stapte ze over naar architectenbureau Kraaijvanger en in 2015 richtte ze haar bedrijf Architectuurverhalen op. Afgelopen jaar begon Merel Pit het online architectuurmagazine A.ZINE.

De oud-inwoner van Steenwijk laat weten, dat ze het als een ‘spannende en leuke stap’ ervaart om Harm Tilman op te volgen. „Ik heb er heel lang over moeten nadenken. Het is een eer om in zijn voetsporen te treden, want Tilman is een waar boegbeeld binnen de architectenbranche.”

Toekomst

Merel Pit gaat samen met het zittende team op zoek naar hoe er vorm kan worden gegeven aan de Architect van de toekomst. Pit: „Daarnaast geloof ik dat het gesprek over architectuur zo breed mogelijk en met zoveel mogelijk mensen moet worden gevoerd. Ook ga ik relevante thema’s agenderen en aandacht schenken aan maatschappijkritische visies op de gebouwde omgeving.”

Volgens uitgever Maciek Piasecki zal Merel Pit zorgen voor een prima voortzetting van het tijdperk Harm Tilman. „Met Merel Pit zullen wij onze weg in het digitaliseren van het merk de Architect verder vervolgen. Ik ben ervan overtuigd, dat Merel met het inbrengen van nieuw elan en nieuwe thema’s de huidige en nieuwe generaties met elkaar zal weten te verbinden.”