Over zonneparken in Steenwijkerland is veel te doen, maar waarom gaat het niet over windenergie? 'Daar kunnen we niet omheen'

Diverse fracties in Steenwijkerland zijn kritisch op het bod van de gemeente in de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0. Er is namelijk enkel sprake van zon op land. De optie windenergie komt in het document, in tegenstelling tot andere gemeenten, helemaal niet aan de orde in Steenwijkerland. Of het bod blijft zoals deze is, is dus nog de vraag.

Het gebied van de RES West-Overijssel, met zoekgebieden voor windmolens (stippellijntje) en zonneparken (geel gekleurd). Foto: RES West-Overijssel 1.0

Het gebied van de RES West-Overijssel, met zoekgebieden voor windmolens (stippellijntje) en zonneparken (geel gekleurd). Foto: RES West-Overijssel 1.0

Volgens wethouder Tiny Bijl is windenergie een bespreekbaar onderwerp. „In februari was het grootste deel niet voor windenergie. Ik proef wel dat het momentum anders wordt; wind wordt meer bespreekbaar. Het lijkt me heel verstandig om daarover om tafel te gaan. Deze RES 1.0 is een dynamisch document, er kunnen zaken wijzigen”, zei ze tijdens de politieke markt van dinsdagavond.

Mogelijk een motie

Vooral Gidion Hoorn van CPB reageerde fel. „We betreuren het dat in alle deelnemende gemeentes zestig procent uit windenergie komt, en wij daar in Steenwijkerland niks invullen. Dat vinden we jammer, ook gezien de draagvlak voor zonnepanelen”, waarmee hij verwijst naar de weerstand op toekomstige zonneparken in Wanneperveen, Vollenhove en Blokzijl.

„Zet liever één of twee windmolens neer, hoor ik vaak, dan zijn we er ook”, vervolgde hij. „We kunnen niet om windenergie heen, anders wordt het ons opgelegd. Kan het college met een voorstel komen tot windenergie? Misschien komen we met een motie, om beleid hierop te stellen. We stemmen tegen, omdat er alleen sprake is van zon op land.”

Jan Vredenburg (CDA) bleek ook kritisch. „De prioriteit voor ons blijft zon op dak. Gasloos vinden we bovendien een foute insteek. Er zitten veel haken en ogen aan het verhaal. Zon op land is een groot struikelblok; creëer zon op dak. Tref bijvoorbeeld ook regelingen voor agrariërs die een dak vol hebben liggen met panelen maar de stroom niet kwijt kunnen.” Ook vanuit linkse hoek klonk een dergelijk geluid. Ronald van Vlijmen van GroenLinks: „Ik vind het op dit geen harde zaak wat er ligt. Het voorstel had wat mij betreft scherper gemogen.”

Ook andere partijen lieten kritische geluiden horen, maar wat hen betreft kon het onderwerp door als hamerstuk voor de gemeenteraad van volgende week. Nu wordt de RES een bespreekpunt.

Verantwoordelijkheid nemen

Richard Keizer van BGL klonk bijvoorbeeld erg lovend. „Helder, simpel en een formele stap. De RES is geen vrijblijvend verhaal. Wij als Steenwijkerland moeten onze verantwoordelijkheid nemen. De transitie komt onherroepelijk op ons af en krijgt meer en meer een regionaal karakter. Niets willen doen is geen verstandige optie.” Die mening deelde Jeroen van Duijvenvoorde van de VVD, al had hij wel vragen over de uitvoering.

Ook de PvdA stemde in, via Willem Sommer. „We willen onze verantwoordelijkheid nemen in de grote opgave die we hebben in het realiseren van de energietransitie. Er moet nu iets gebeuren, anders wordt het ons straks opgelegd. Daar waar het kan zijn we voor windenergie.” Tijdens de besprekingen vroeg Jantina Drijfhout van de ChristenUnie zich onder meer af hoe de contacten zijn met buurgemeenten over dit onderwerk. Ze stemde in.

Prehistorie?

Thom de Vries van D66 was eveneens positief gestemd, al had hij enkele kritische noten. „We zetten stappen voor de toekomst. We kunnen niet zo door. Het klinkt een beetje alsof sommige partijen in de prehistorie leven en het willen houden zoals het is. Dat kan niet. We zetten stappen om duurzame bronnen te gaan gebruiken en daarom is de transitie nodig.”

Maar, zei hij: „Ik vraag me wel af of het goed komt. Van de elf gemeenten die mee doen met deze regionale RES, staan wij er als Steenwijkerland het slechtst voor qua duurzaamheid. We hebben vier procent van de doelen gerealiseerd. Andere gemeenten zitten veel hoger, Staphorst zit op 47%. Ik hoop dat we kunnen versnellen, we moeten aan de bak. Hoe gaat het college dit doen? We vinden het jammer dat wind ontbreekt in ons bod. Met één windmolen bespaar je vijftien hectare landbouwgrond…”